Noi acuzaţii de plagiat în PNL. Marilen Pirtea, şeful masonilor din Timiş şi rectorul UVT unde Kovesi şi-a dat doctoratul, acuzat de plagiat! Şi Emil Boc este suspectat de fals intelectual

Mai multe articole științifice care poartă semnătura rectorului Universității de Vest din Timișoara (UTV), Marilen Pirtea, publicate între 2008 și 2015, prezintă suspiciuni de plagiat. Pe lista suspecţilor a apărut în weekend şi Emil Boc, iar lista rămâne deschisă.
Filip Stan
20 dec. 2021, 11:20
Noi acuzaţii de plagiat în PNL. Marilen Pirtea, şeful masonilor din Timiş şi rectorul UVT unde Kovesi şi-a dat doctoratul, acuzat de plagiat! Şi Emil Boc este suspectat de fals intelectual

Florin Roman a atras cutremure în lanţ în PNL după acuzaţiile de plagiat. Dezvăluiri şocante despre rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, acolo unde şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi-a dat celebrul doctorat acuzat de plagiat. Marilen Pirtea este în topul celor mai bogaţi rectori şi are legături şi cu politica.

Mai multe articole științifice care poartă semnătura rectorului Universității de Vest din Timișoara (UTV), Marilen Pirtea, publicate între 2008 și 2015, prezintă suspiciuni de plagiat.

Florin Roman şi-a dat demisia. „Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului”
Articolele, care îl au ca prim autor pe Marilen Pirtea, sunt scrise în engleză și au fost publicate în revista „Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica”, potrivit pressone.ro

Prima suspiciune

Articolul „The Role of Strategic Planning in Modern Organizations”
este semnat de Marilen Pirtea (prim autor), Ana Cristina Nicolescu şi Claudiu Boţoc şi a apărut în revista „Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica”, numărul 11 (2) din 2009, o publicaţie academică editată de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Această revistă este indexată, conform propriului site, în zece baze de date internaţionale.

Articolul, care are doar patru pagini, este plagiat în totalitate, cu excepţia abstractului şi a concluziilor. Cei trei autori nu au niciun fel de contribuţie originală proprie.

Nicăieri pe parcursul articolului nu sunt folosite ghilimele şi nici nu este citată sursa de unde este preluat conţinutul. În schimb, una dintre lucrările din care s-a plagiat masiv este menţionată în bibliografia de final.

Introducerea articolului este copiată din broşura „Ten Keys to Successful Strategic Planning for Nonprofit and Foundation Leaders”, editată în 2008 de compania de consultanţă TCC Group din SUA.

A doua suspiciune

Un alt articol semnat de Marilen Pirtea ca prim autor asupra căruia planează suspiciunea de plagiat a fost publicat în 2008 şi îl are pe Claudiu Boţoc ca autor secund.

Studiul a apărut în aceeaşi revistă „Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica”, numărul 10 din 2008, publicaţie academică editată de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Articolul se numeşte „Risk Aversion Behavior. Relationship Between Risk Aversion, Prudence and Cautiousness” şi este copiat încă de la primul cuvânt din introducere. Ghilimelele nu sunt folosite şi nici sursa nu a fost indicată.

Sursa originală, „Monotone Risk Aversion”, este un studiu publicat în 1997 de profesorul Lars Tyge Nielsen, în prezent director al programului de masterat în Matematici Financiare de la Columbia University.

Marilen Pirtea admite plagiatul, dar dă vina pe colaboratori

Pe de altă parte, Marilen Pirtea a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că „sunt în primul rând profesor, mă afectează mult, sunt preocupat, nu mi-a căzut bine ca om. Veți vedea că acuzația de plagiat este nedreaptă. Nu m-am pus în viața mea la biroul de lucru pentru a copia un text. Am încercat tot timpul să aduc elemente de noutate, originale, textelor mele științifice. Țin la prestigiul meu profesional, prin urmare, chiar eu voi sesiza comisia de etică”. Au trecut câţiva ani de la aceste suspiciuni, dar Marilen Pirtea nu a elucidat misterul coinidenţelor bizare din articolele ştiinţifice bănuite de plagiat.

Într-un interviu acordat anul acesta în revista 22, Marile Pirtea declară: „A fost vorba atunci de patru articole, toate cu autor colectiv, eu fiind unul dintre aceștia. După apariția în presă, am cerut imediat Comisiei de Etică a universității investigarea cazului. Pentru a nu fi bănuit de ingerințe, am solicitat personal o comisie de experți externi, membri ai universităților mari și ai CNATDCU. În urma analizei acestei comisii, două din cele patru articole au ieșit din sfera plagiatului. Au rămas în discuție celelalte două articole, unde similitudinea apărea la capitolul de sinteză a cercetărilor din domeniu. Acolo nu au fost indicate sursele. Dacă în acea perioadă ar fi existat softuri de detectare a similitudinii, situația ar fi fost evitată de la bun început. Acele pasaje aparțin colaboratorilor mei, care cu siguranță nu și-au făcut treaba cum trebuie, lucru care nu diminuează în niciun fel solidaritatea coautoratului. Nu doresc prin explicațiile aduse să minimalizez importanța subiectului și nici responsabilitatea ce îmi revine”.

Cine este Marilen Pirtea

După moartea deputatului PSD Ghiță Ciobanu, Marilen Pirtea a preluat funcția de șef al masonilor din Timiș care fac parte din Marea Lojă Națională din România, structură în rândurile căreia rectorul UVT se găsea de mai mulți ani, fără a deține funcții de conducere.

Profesor de economie, Pirtea a urcat trepte profesionale importante în ultimii ani. În 2008 a devenit decan. Tot în același an a ajuns șeful Comisiei de Educație a PDL Timiș, fără să fie membru de partid.

La 39 de ani, în anul 2012, a devenit rector. Doi ani mai târziu a fost cât pe ce să candideze din partea PSD ca deputat pe Colegiul 3, dar înțelegerea nu s-a finalizat, iar candidatul social-democraților a fost un doctor.

Marilen Pirtea este unul dintre cei mai bogați șefi de instituții de învățământ superior din țară. În topul realizat toamna aceasta de Career Center, Pirtea se clasează între primii cinci, anul trecut încasând, lunar, peste 5.200 de euro. Are terenuri, apartamente, vilă, conturi cu șase cifre în lei și euro.

EXCLUSIV! Cum a ajuns o make-up artistă să lucreze la Autoritatea pentru Digitalizarea României într-o poziţie de „director de cabinet”. Octavian Oprea, preşedintele ADR, este acuzat că şi-a adus amanta în instituţie! Reacţia ei stupefiantă: „Oricine se poate angaja aici!”

Emil Boc, pe lista suspecţilor de plagiat

Deputatul USRPLUS Emanuel Ungureanu oferă o recompensă de 500 de euro celui care găsește lucrarea de doctorat a primarului Clujului, Emil Boc, transmite Cluj24. Acesta a susținut că lucrarea respectivă nu a găsit-o nicăieri, astfel încât, ”sigur e ceva lucrare rară”.

”Lucrarea mea de doctorat e însă la BCU, a fost vizitată și de prieteni dar mai ales de dușmani. Când au văzut că trece de 1000 de pagini și că este unicat, au tăcut. O fi ceva foarte prețios în lucrarea de doctorat a domnului Boc, ceva invenție, secret de stat. Eu cred că e plagiată, de aceea o ascunde, dar eu sunt un om rău, de aia zic asta”, a spus Ungureanu. Ungureanu a mai spus că îi cere primarului Emil Boc să își publice pe Facebook teza de doctorat pentru a da un exemplu de transparență

”Lucrarea mea de doctorat e însă la BCU, a fost vizitată și de prieteni dar mai ales de dușmani. Când au văzut că trece de 1000 de pagini și că este unicat, au tăcut. O fi ceva foarte prețios în lucrarea de doctorat a domnului Boc, ceva invenție, secret de stat. Eu cred că e plagiată, de aceea o ascunde, dar eu sunt un om rău, de aia zic asta”, a spus Ungureanu. Ungureanu a mai spus că îi cere primarului Emil Boc să își publice pe Facebook teza de doctorat pentru a da un exemplu de transparență (citește aici tot articolul Cluj24.ro).

Ulterior, Emil Boc i-a dat replica lui Ungureanu. Într-o emisiune la Realitatea Plus,  Boc i-a spus deputatului USR că este un ”terchea-berchea”. „N-o să permit nimănui să încerce să-și bată joc de munca mea de 6 ani, pentru că a fost făcută corect, pe baza studiilor efectuate în țară și în străinătate, am susținut-o la Babeș Bolyai, a fost acredită de Comisia de Doctorate, am publicat-o și poate fi găsită la Bibliotecii Universității Babeș Bolyai și la alte biblioteci din țară, o am și acasă si pot oferi poze, detalii despre carte”, a mai spus Boc.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 2 camere cu 10.900 de euro. Ai acces rapid la supermarketuri, restaurante, o grădiniță și un parc. De aici ajungi foarte repede la Brașov și Sibiu
Capital.ro
Călin Georgescu a fost dat de gol. Apropiatul său dezvăluie tot: E menit să distrugă
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Victor Ponta, susținut de fratele lui Andrew Tate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare