Noi ajutoare financiare pentru firmele din România. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

Ministerul Turismului vrea să dea un ajutor financiar pentru firmele din HoReCa afectate de războiul din Ucraina.

15 oct. 2022, 17:45
Noi ajutoare financiare pentru firmele din România. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

Statul român pregăteşte noi ajutoare financiare. De această dată, beneficiarii sunt firmele din industria HoReCa.  Statul vrea să compenseze creșterea cheltuielilor firmelor din industria HoReCa afectate de războiul din Ucraina. Bugetul propus este de 750 de milioane de euro şi de el ar urma să beneficieze peste 10.000 de firme, printre care restaurante și hoteluri, terase, pensiuni, agenții de turism, dar și organizatorii de evenimente, potrivit digi24.ro.

Schema de ajutor va acoperi o parte din cheltuieli, dar și facturile cu energia electrică și gaze.

Programul va fi structurat în două etape. Prin pilonul 1 statul acoperă 25% din creșterea salariilor, scumpirea chiriilor sau a materiilor prime, cu excepția facturilor la energie, iar pilonul doi presupune compensarea cu 30% a creșterii facturilor la energie din cauza războiului.

Citeşte şi: Românii primesc facturi uriaşe la energie. Ce se întâmplă dacă furnizorul uită să trimită factura

O firmă poate aplica atât pentru pilonul 1, cât și pentru 2, iar plafonul maxim este de 500.000 de euro.

„Pot aplica firme din turism, IMM-uri sau întreprinderi mari, agențiile de turism. Sunt eligibili dacă fac dovada cu documente că au înregistrat o creștere a costurilor și o creștere a cheltuielilor cu energia și gazul”,  Tudorița Lungu, secretar de stat în Ministerul Turismului.

Citeşte şi: Ministrul Energiei le cere furnizorilor de electricitate să eşaloneze preţurile pentru persoanele care vor primi facturile la curent pe patru-cinci luni: „Nu se vor plăti penalităţi”

Acesta ar fi al doilea ajutor de la stat pentru industria Horeca. În urma pierderilor din pandemie, sectorul a beneficiat de un prim ajutor în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.