Noi ajutoare financiare pentru pensionari în 2023. Niciun venit să nu fie sub 4.000 lei în ianuarie

PSD si PNL continuă discuţiile pe majorarea pensiilor. Social-democratii vor ca pensionarii cu venituri mici să primească un ajutor social la începutul anului, astfel încât să ajungă la o pensie de 4.000 de lei în luna ianuarie. Rămâne însă un conflict deschis în Coalitia de guvernare pe tema procentului de majorare a punctului de pensie. PNL vrea o majorare de 15%, PSD propune cel puţin 10 procente. 

09 nov. 2022, 09:31
Noi ajutoare financiare pentru pensionari în 2023. Niciun venit să nu fie sub 4.000 lei în ianuarie

Liderii Coaliţiei de guvernare se reunesc miercuri, iar una dintre temele de discuţie este majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023. Guvernul vrea ca până la finalul anului să aibă pregătit bugetul de stat pe 2023, iar pentru asta trebuie stabilite clar cheltuielile pe care le va avea statul pentru pensionari. Una dintre cele mai importante teme de discuţie o reprezintă majorarea pensiilor.

O primă variantă avansată de ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost de majorare a pensiilor cu 10%. Impactul bugetar ar fi, potrivit datele oficiale, de 11 miliarde de lei.

Primul scenariu ar presupune creșterea pensiilor cu 10% + sprijin pentru cei mai săraci pensionari pentru iarnă, respectiv majorarea pensiilor cu 15% pentru toți pensionarii.

Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea. Am spus din august că se impune o majorare de cel puțin 10%. A prezentat și Marcel Ciolacu versiunea pentru o majorare de 15%, aici vorbit despre cei cu contributivitate. 

Vorbim despre o majorare de 10% și pentru iarnă să sprijinim categoriile vulnerabile. Suntem în dezbateri, pe ultima sută de metri a bugetului pentru 2023. Trebuie ca aceste majorări să meargă cu alte măsuri (…), prețurile din energie, protejarea locurilor de muncă. 

Voi rămâne echilibrat și am să fac anunțul final prin intermediul liderilor coaliției. Suntem pe final cu construcția bugetului și când îl vom depune în primă lectură, în guvern, se va regăsi și suma de bani, cu majorarea punctului de pensiile și intențiile pentru perioada de iarnă”, a declarat Budăi, la România TV.

Citeşte şi: Ce pensii primesc românii care au muncit şi în ţară, şi în străinătate. Analiză de caz: povestea românilor Roza şi Gheorghe

Pe de altă parte, premierul Ciucă a declarat, luni, la finalul Biroului Politic Național al PNL că propunerea cu care va merge în Coaliție este de 15% „dacă bugetul ne va permite”.

„Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluție prin care să acoperim creșterea inflației. În momentul de față, inflația este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite, propunerea PNL este de 15%”, a declarat Ciucă.

 

Noi ajutoare financiare pentru pensionari în ianuarie 2023 astfel încât niciun venit să nu fie sub 4.000 lei

PSD are în plan şi acordarea unor noi ajutoare pentru pensionari la început de an, aşa cum s-a întâmplat şi anul acesta, potrivit unor surse citate de România TV.

Astfel, social-democratii vor ca pensionarii cu venituri mici să primească un ajutor social la începutul anului, astfel încât să ajungă la un venit de 4.000 de lei în luna ianuarie.