PNL susține majorarea pensiilor cu 15%. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

PNL ia în calcul o majorare a pensiilor aproape de rata inflației.

07 nov. 2022, 17:33
PNL susține majorarea pensiilor cu 15%. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, la finalul unei ședințe a conducerii liberalilor, că partidul a stabilit să propună în coaliția de guvernare o creștere cu 15% a punctului de pensie.

„Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluție prin care să acoperim creșterea inflației. În momentul de față, inflația este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite, propunerea PNL este de 15%”, a declarat Ciucă.

La alimente, prețurile au crescut cu 30-40% în ultimul an, potrivit specialiștilor. Astfel, cei mai săraci sunt puternic afectați, în noul context socio-economic.

 

Ce promite PSD pensionarilor

 

De cealaltă parte, PSD, prin vocea ministrului Muncii, Marius Budăi, susține că că nu-și dorește să facă promisiuni deșarte. Astfel, ministrul de resort, crede că discuțiile trebuie să plece de la 10%.

„Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea. Am spus din august că se impune o majorare de cel puțin 10%. A prezentat și Marcel Ciolacu versiunea pentru o majorare de 15%, aici vorbit despre cei cu contributivitate.

Vorbim despre o majorare de 10% și pentru iarnă să sprijinim categoriile vulnerabile. Suntem în dezbateri, pe ultima sută de metri a bugetului pentru 2023. Trebuie ca aceste majorări să meargă cu alte măsuri (…), prețurile din energie, protejarea locurilor de muncă.

Voi rămâne echilibrat și am să fac anunțul final prin intermediul liderilor coaliției. Suntem pe final cu construcția bugetului și când îl vom depune în primă lectură, în guvern, se va regăsi și suma de bani, cu majorarea punctului de pensiile și intențiile pentru perioada de iarnă”, a declarat Budăi, la România TV, duminică seara.