Noi ajutoare financiare pentru români, anunţate de Nicolae Ciucă: Banii vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, IMM-uri şi susţinerea cetăţenilor vulnerabili

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că ieri Comisia Europeană a decis să disponibilizeze 10% din fondurile de coeziune. Potrivit premierului, la nivelul întregii Uniuni Europene discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri şi pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili.

19 oct. 2022, 12:06
Noi ajutoare financiare pentru români, anunţate de Nicolae Ciucă: Banii vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, IMM-uri şi susţinerea cetăţenilor vulnerabili

Noi ajutoare financiare pentru români, anunţate de Nicolae Ciucă în debutul şedinţei de Guvern. Banii vor fi alocaţi pentru a ajuta populaţia să treacă mai uşor peste această iarnă.

„Ne-am întâlnit luni după-amiază cu reprezentanţii din sectorul energetic, am dorit să avem o discuţie prin care să ne asigurăm că cetăţenii şi economia beneficiază în continuare de energie şi gaze, în condiţii acceptabile. Astfel, ne-am întâlnit cu furnizorii şi distribuitorii, pentru a discuta toate aspectele legate de măsurile guvernamentale pe care le-am luat în ultimul an şi să stabilim cu cei implicaţi în sectorul şi în procesul de implementare atât instituţii publice cât şi societăţile din domeniu, modul în care putem să adaptăm pachetul de măsuri astfel încât să fie sustenabil şi să ofere predictibilitate”, a spus premierul Ciucă.

Citeşte şi: Vouchere sociale de 250 de lei. Până când vor mai primi românii din categoriile defavorizate tichetele. Anunţul ministrului Marcel Boloş

Şeful Executivului a precizat că ”este nevoie de astfel de discuţii astfel încât să putem să aliniem măsurile noastre la cele care au fost deja discutate şi parte dintre ele aprobate la nivelul Comisiei Europene”.

”În acest sens, avem o veste bună prin decizia pe care a luat-o ieri Comisia, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri şi pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili.

Citeşte şi: Vouchere de energie pentru consumatorii vulnerabili, cine sunt românii cărora le plăteşte statul facturile. Propunere de ultimă oră în Guvern

„Pentru România înseamnă 2,2 miliarde euro. Sunt trei tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile, în criza energetică, inclusiv, din câte se pare, pentru compensarea preţului la energie. A doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru, ce urmează a fi acordate IMM-urilor după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică. Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare şi crearea de locuri de muncă, în continuare după modelul programului Innotech Student sau SES-urilor rurale, modalităţi prin care se creează locuri de muncă la nivelul economiei naţionale”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Boloş a menţionat că, în urma deciziei Comisiei Europene, la nivel naţional urmează să fie pregătite măsurile necesare pentru a sprijini populaţia şi mediul de afaceri.

Uniunea Europeană va propune utilizarea a până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze din cauza crizei energetice, informează Bloomberg. Comisia Europeană va oferi guvernelor capacitatea de a folosi actualele fonduri de coeziune pentru a susţine IMM-urile afectate de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate şi a ajuta gospodăriile vulnerabile să îşi plătească facturile la energie prin intermediul unor programe naţionale, a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.