Noi alimente vor fi introduse pe lista celor cu prețul plafonat. Ministrul Agriculturii: „Ne dorim ca această măsură să fie prelungite”

Noi alimente vor fi introduse pe lista celor care au prețul plafonat, a transmis ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu.

12 sept. 2023, 18:55
Noi alimente vor fi introduse pe lista celor cu prețul plafonat. Ministrul Agriculturii: „Ne dorim ca această măsură să fie prelungite”
Alimentele mai sucumpe în funcție de țara în care locuiești! România la egalitate cu Olanda când vorbim de prețuri

Noi alimente vor fi introduse pe lista celor care au prețul plafonat, a transmis ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu. „Noi ne dorim foarte mult ca această măsură să fie prelungită, chiar să fie actualizată și îmbunătățită lista de produse. Vom avea, în perioada următoare, o întâlnire și vom stabili împreună ce produse vor avea un adaos redus”, a spus Florin-Ionuț Barbu, la un post TV.

Citește și Alimente mai ieftine pentru români. Guvernul anunță extinderea listei produselor cu preț redus

„Prețurile pe care eu le-am analizat în mai multe magazine prezintă scăderi foarte mari. Ordonanța dată de Guvern vizează 14 categorii de produse. În cele 14 categorii se încadrează mai multe produse. De exemplu, în cazul uleiului, anumite produse din această categorie au scăderi cu 12-15%. Românii trebuie să meargă în magazine și să identifice prețurile”, a completat ministrul Mediului.

Prețurile la alimente au scăzut considerabil din august 2023

Consiliul Concurenței susține că prețurile medii la alimente au scăzut în august și cu jumătate, după plafonarea adaosurilor la cele de bază.

Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanțuri de magazine, în luna august a acestui an comparativ cu luna iunie din 2023, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, în august 2023 față de iunie 2023.

Citește și Marcel Boloş confirmă măsurile de austeritate şi taxa pentru multinaţionale: „Deficitul a ajuns la 45 de miliarde de lei”. TVA la alimente nu se modifică!

Din categoria lactatelor, prețul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului, cu 10,5%, iar cel al laptelui, cu 6,2%. De menționat că laptele este în continuare vizat de acordul voluntar de reducere a prețului cu 20%, implementat începând din luna mai.

Prețul celorlalte produse regăsite în coșul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle și zahărul, a scăzut, de asemenea, pe parcursul lunii august.

În ceea ce privește carnea de pui și porc, aceasta s-a ieftinit în august față de luna iunie, excepție făcând pulpa de porc cu os al cărei preț a crescut ușor, cu 2%.

„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de prețuri la alimentele de bază. Am constatat că prețurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune și struguri, dar există și produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care prețurile au fluctuat, situându-se, însă, sub prețul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.