NOI ATACURI ale ursului în Dâmboviţa. Vânătorii au primit autorizaţie să împuşte animalul

Tragedie cu repetiţie în Dâmboviţa. Un bărbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, în localitatea Moroieni. Tot miercuri, un cioban a anunţat la 112 că a fost atacat de un urs. Incidentul având loc în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa. Vânătorii au primit autorizaţie să împuşte animalul. Jandarmi, pădurari şi poliţişti patrulează în zonă cu câini de urmă. Ursul este rănit şi poate ataca oricând.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 07:58
NOI ATACURI ale ursului în Dâmboviţa. Vânătorii au primit autorizaţie să împuşte animalul

UPDATE 15:07 Şeful Poliţiei Române a trimis patru echipe canine ale Centrului Chinologic de la Sibiu în Dâmboviţa, unde au fost ucise de urşi două persoane.

„Şeful Poliţiei Române a dispus ca echipe canine de la Centrul Chinologic «Dr. Aurel Greblea» Sibiu să se deplaseze în judeţul Dâmboviţa, în comuna Moroieni. Patru echipe canine specializate în detectarea prin miros şi intervenţie vor acorda sprijin în vederea localizării animalului sălbatic”, informează, miercuri, Poliţia Română, potrivit Mediafax.

UPDATE 13:32 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că vânătorii au primit autorizaţie să împuşte ursul pentru că acesta este extrem de periculos.

Potrivit jandarmilor, incidentul a avut loc într-o zonă izolată din satul Dealu Frumos. Un cioban a fost atacat de un urs, însă a reuşit să scape nevătămat după ce a reuşit să se refugieze într-o baracă. Incidentul a fost semnalat la 112.

„Am înţeles că într-o comună apropiată de Moroieni s-a produs al doilea atac, dar persoana a reuşit să fugă de la locul respectiv. Este un Slavă Domnului din partea noastră că nu s-a mai întâmplat un accident. Eu sunt în drum spre locul incidentului. Toate echipele noastre sunt în control. Mă deplasez cu corpul de control al primului ministru pentru a vedea dacă măsurile fondului de vânătoare sunt respectate, pentru că e inadmisibil să se găsească laţuri în care se prind animalele fără ca fondul de vânătoare să ia măsuri. Nu mai avem aceeaşi situaţie ca cea de sâmbătă, a unui urs bolnav cu comportament deviant. E vorba de un fel de capcană pusă pentru urs şi agresarea acestuia (…) Este o situaţie de urgenţă pentru că s-a întâmplat al doilea atac în două ore şi pentru că vreau să monitorizăm şi să asigurăm zona”, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, pentru România TV.

Şeful Poliţiei Dâmboviţa, comisar-şef Danil Zepiş, afirmă că ursul care a ucis un bărbat, miercuri, lângă Moroieni, este foarte periculos, întrucât este rănit, precizând că sunt aşteptaţi de la Sibiu doi câini specializaţi, care împreună cu vânătorii să participe la căutarea animalului.

Ursul este foarte periculos pentru că este rănit. De la Şcoala de dresaj de la Sibiu vor fi trimişi doi câini specializaţi, care împreună cu vânătorii vor căuta animalul, după urmele de sânge„, a declarat, pentru Mediafax, şeful Poliţiei Dâmboviţa.

El a precizat că incidentul de miercuri dimineaţă a avut loc într-o zonă alpină, unde se poate ajunge doar pe jos şi în care există multe grădini ale localnicilor.

Tot miercuri dimineaţă, un bărbat a fost ucis de un urs în localitatea dâmboviţeană Moroieni. Bărbatul a fost găsit mort de către un paznic de vânătoare care a sunat la 112, în jurul orei 8.45. Victima este un bărbat de 64 de ani. Lângă cadavrul său a fost găsit un laţ unde ursul ar fi fost prins în capcană. Bărbatul ar fi încercat să omoare ursul cu o suliţă improvizată, însă ursul a scăpat din laţ şi l-a atacat. Rănile i-au fost fatale.

Incidentul a avut loc la 10 kilometri de locul unde sâmbătă un alt bărbat a fost omorât şi două persoane au fost atacate de urs. Acest urs a fost împuşcat, ulterior, de autorităţi. În urma autopsiei s-a dovedit că ursul era bolnav de rabie.

Evenimentul are loc la doar câteva zile după ce o altă persoană a murit, iar alte două au fost rănite tot de urs în aceeaşi zonă.

Citeşte şi Şeful CJ Dâmboviţa: E depăşit numărul de urşi. Trebuie aviz pentru împuşcare