Noi cazuri de variola maimuţei în România. Este vorba despre doi bărbaţi din Bucureşti

Creşte numărul persoanelor diagnosticate cu variola maimuţei. Miercuri, Ministerul Sănătăţii a anunţat alte două cazuri.

29 iun. 2022, 16:20
Noi cazuri de variola maimuţei în România. Este vorba despre doi bărbaţi din Bucureşti
Noi cazuri de variola maimuţei în România

Noi cazuri de variola maimuţei în România. Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că doi bărbaţi din Bucureşti au fost confirmaţi cu noul tip de variolă.

Noi cazuri de variola maimuţei în România. Anunţul de ultimă oră al Ministerului Sănătăţii

Citeşte şi EXCLUSIV Dr Adrian Marinescu exclude scenariul unei epidemii de variola maimuţei: „Se transmite cu mare dificultate de la om la om. E puţin probabil să avem o epidemie”

Doi bărbați cu vârste de 25 de ani și 42 de ani au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei. Potrivit Ministerului Sănătăţii, amândoi sunt din București.

„Pacienții au o stare de sănătate bună și se află în izolare la domiciliu. Unul dintre bărbați este contact direct cu un alt pacient diagnosticat cu variola maimuței”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Până în acest moment, în România au fost diagnosticate cu noul tip de variolă 11 persoane.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat marţi că variola maimuţei nu poate fi considerată o preocupare pentru sănătatea publică, fiind destul de puţine cazuri cât să poată fi monitorizate, iar răspândirea să poată fi controlată, chiar şi în absenţa unui vaccin dedicat.

„Nu putem discuta de variola maimutei ca o preocupare pentru sanatatea publica. Contactul prelungit direct este cel care genereaza boala, deci se pot lua masuri si fara a avea un vaccin. Chiar daca exista vaccinul pentru variola clasica.”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Ce este variola maimuţei

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Care sunt simptomele şi cum se poate transmite virusul

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Citeşte şi OMS vrea să schimbe denumirea „variola maimuţei”