Noi detalii despre introducerea certificatului verde. Ministrul Sănătăţii: „Trebuie să includă vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19”

Noi detalii despre introducerea certificatului verde. Noul ministru al Sănătăţii a spus că acesta trebuie să includă vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19.

01 dec. 2021, 21:02
Noi detalii despre introducerea certificatului verde. Ministrul Sănătăţii: „Trebuie să includă vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19”

Alexandu Rafila a făcut câteva precizări importante privind introducerea certificatului verde. Noul ministru al Sănătăţii a mai precizat că nu ar trebui să mai vorbim despre certificat verde, ci despre un certificat COVID care are rolul de a limita răspândirea cazurilor de coronavorus.

Noi detalii despre introducerea certificatului verde. Ce spune ministrul Sănătăţii

Alexandru Rafila a vorbit în cadrul conferinţei de la Colegiul Medicilor despre certificatul verde.

„O să discutăm, asta o să fie o decizie nu numai medicală, ci și politică. Dumneavoastră ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție. Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei altenative descrise în legislația UE, apropo de certificatul verde.

Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”, a spus Alexandru Rafila la Colegiul Medicilor.

Citeşte şi Alexandru Rafila insistă cu obligativitatea certificatului verde. Când şi cum se aplică restricţiile

Recent, noul ministru declara că viitorul certificat sanitar ar putea fi impus în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, precizând că acesta va fi retras în momentul în care incidenţa scade.

„Varianta de la Senat a căzut și din păcate actul normativ depus se referea strict la o categorie profesională și atât, după care a urmat un val de amendamente. Există o prevedere care spune că dacă amendamentele schimbă cu totul sensul proiectului de lege inițial, lucrurile trebuie late de la capăt.

Ce am vorbit eu cu domnul prim-ministru, să găsim o soluție acceptabilă încât să introducem un certificat pe care nu îl vom mai numi certificat verde, pentru că UE nu prea mai vrea asta. Un certificat COVID care să poată să fie introdus în momentul în care ai un anumit interval de creștere, la care se poate renunța dacă incidența scade sub o valoare de 1, de exemplu”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit B1.

Citeşte şi Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord: „Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar”