Noi detalii despre primul caz de şoc anafilactic înregistrat în România după vaccinarea COVID-19. Gheorghiță: O femeie vaccinată cu Astra Zeneca, care şi-a revenit după 7 minute

Valeriu Gheorghiţă a oferit noi detalii despre starea de sănătate a femeii în vârstă de 46 de ani, care a suferit o reacţie anafilactică după ce a făcut vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

23 feb. 2021, 14:59
Noi detalii despre primul caz de şoc anafilactic înregistrat în România după vaccinarea COVID-19. Gheorghiță: O femeie vaccinată cu Astra Zeneca, care şi-a revenit după 7 minute

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că în România s-a înregistrat primul caz de șoc anafilactic după vaccinarea împotriva COVID-19. Este vorba despre o femeie în vârstă de 46 de ani, care nu știa să aibă alergii. Femeii i-a fost administrată adrenalină şi a fost internată în spital.

„A fost înregistrat un caz de șoc anafilactic la o femeie de 46 de ani care a fost vaccinată cu vaccinul produs de Astra Zeneca. S-a intervenit rapid și în circa 7 minute femeia era cu stare generală mult ameliorată. Ea a fost transportată la spital și urmează să fie externată. Femeia nu se știa cu istoric de reacții alergice. Reacția de șoc anafilactic este una extrem de rară”, a declarat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, luni, că o femeie de 46 de ani a avut o reacţie severă, anafilactică, la scurt timp după ce i s-a administrat prima doză de vaccin AstraZeneca, ea nefiind cunoscută cu alergii.

„Aceasta s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacţie alergică cu criterii de şoc anafilactic. Menţionăm că pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacţii alergice.

Personalul medical aflat în centrul de vaccinare i-a acordat de urgenţă îngrijirile medicale de specialitate, conform procedurilor existente, cu ameliorarea rapidă a stării clinice. Ulterior, a fost solicitat serviciul de urgenţă în vederea transportării acesteia la unitatea spitalicească din muncipiul Slatina pentru primirea îngrijirilor medicale suplimentare”, a arătat CNCAV.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 22 februarie. Peste 800 de mii de persoane vaccinate. Femeie de 46 de ani, reacţie anafilactică după administrarea primei doze