Noi detalii despre transmiterea coronavirusului. De unde se ia, de fapt, COVID-19. Avertismentul specialiştilor

Specialiştii în sănătate publică vin cu noi detalii referitoare la transmiterea coronavirusului. Potrivit acestora, cea mai mare problemă rămâne transmiterea virusului prin aer, nu de pe suprafeţe, aşa cum s-a crezut până acum.

18 dec. 2020, 16:36
Noi detalii despre transmiterea coronavirusului. De unde se ia, de fapt, COVID-19. Avertismentul specialiştilor

Noi detalii despre transmiterea coronavirusului. Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că virusul se ia, de fapt, din aer, nu de pe suprafeţe.

Noi detalii despre transmiterea coronavirusului. Răzvan Cherecheş: Virusul se transmite în principal prin aer

„Nu avem nici măcar un singur caz documentat de transmitere COVID-19 de pe suprafețe. Realitatea este că noul coronavirus se transmite în principal prin aer, mai ales datorită spălării dese a mâinilor, nu este nevoie să dezinfectăm constant suprafețele.

Cea mai bună analogie este un fumător – dacă ești aproape de un fumător în exterior, cel mai probabil nu vei sesiza mirosul; dacă sunteți în interior, vei simți mirosul chiar și din partea cealaltă a camerei, depinzând de ventilare și dimensiunea camerei.

Citeşte şi BILANȚ CORONAVIRUS 18 DECEMBRIE. Cazurile au scăzut și mai mult: 5.340 în ultimele 24 de ore, 188 de decese

Problema este aerul pe care îl respirăm cu toții, nu suprafețele pe care le atingem. Coronavirusul poate fi găsit pe tot felul de suprafețe și în aer în spitale, dar a putut fi colectat virus viabil doar din aer.

Transmiterea prin suprafețe, chiar dacă are loc, este minoră și nu contribuie semnificativ la pandemie. Mult din ce se întâmplă este teatru de igienă.” , a spus Răzvan Cherecheş, potrivit Hotnews.

Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, îl contrazice pe Cherecheş şi spune că nimeni nu poate garanta că anumnite suprafețe nu mai conțin câteva urme cu acest virus și nu ne putem infectă.

„Trebuie precauție. Nu în extremă. Cumpătat, pentru că așa este normal”, a spus el.