Noi detalii despre varianta Omicron a coronavirusului. Doza booster cu un vaccin ARN mesager creşte eficienţa la peste 70%

Oficialii campaniei de vaccinare fac noi precizări privind varianta Omicron a coronavirusului. Potrivit acestora, doza booster cu un vaccin ARN mesager creşte eficienţa la peste 70%. În prezent, în România sunt opt cazuri cofirmate cu noua tulpină COVID-19.

12 dec. 2021, 23:29
Noi detalii despre varianta Omicron a coronavirusului. Doza booster cu un vaccin ARN mesager creşte eficienţa la peste 70%

Noi detalii despre varianta Omicron a coronavirusului. Reprezentanţii CNCAV au transmis, duminică seară, pe pagina de Facebook RoVaccinare câteva precizări privind noua tulpină a virusului SARS-COV-2.

Noi detalii despre varianta Omicron a coronavirusului

„Deşi datele problemei s-au schimbat puţin, soluţiile rămân aceleaşi. Vaccinarea şi respectarea masurilor de prevenţie ramân foarte importante şi în faţa variantei Omicron”, scriu, duminică seară, pe Facebook, oficialii campaniei de vaccinare anti-COVID din România.

Citeşte şi Octavian Jurma cere măsuri radicale în pandemie: „După sărbători, şcolile ar trebui închise 10 zile”

Aceştia citează câteva  studii preliminare realizate în ultima săptămână şi spun că protecţia faţă de infecţie la persoanele vaccinate sau de reinfecţie la cei infectaţi anterior este probabil scăzută pentru Omicron.

„Elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate. Protecţia faţă de evoluţia severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecţie; răspunsul în anticorpi neutralizanţi faţă de Omicron este mult mai puternic la persoanele trecute prin boală şi vaccinate sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema iniţială de vaccinare”, au transmis reprezentanţii CNCAV pe pagina de facebook ROVaccinare.

Informarea realizată de cercetătorul ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, Cătălin Ţucureanu, arată, de asemenea, că în populaţii cu un procent foarte mare de persoane trecute prin infecţie şi / sau vaccinate, numărul de cazuri severe de boală şi presiunea pe sistemul sanitar rămân reduse.

„În aceste condiţii, vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane şi administrarea unei doze de rapel persoanelor vaccinate cu schema iniţială în 2 doze este puternic recomandată. Eficienţa împotriva infecţiei simptomatice scade semnificativ cu timpul de la administrarea schemei iniţiale de vaccinare. Doza booster cu un vaccin ARN mesager creşte eficienţa la peste 70% şi împotriva Omicron”, mai transmit oficialii RoVaccinare.

Potrivit acestora, varianta Omicron are un număr mare de mutaţii în regiuni care ar putea afecta eficienţa răspunsului imun post-vaccinare, post-infecţie şi unele terapii cu anticorpi monoclonali.

Specialistul de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” menţionează că „era de aşteptat ca aceste mutaţii să modifice afinitatea virusului pentru receptorul pe care îl foloseşte pentru a intra în celulele umane şi să erodeze, cel puţin parţial, eficienţa anticorpilor dezvoltaţi în urma infecţiei sau a vaccinării în neutralizarea virusului”.

Citeşte şi Un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2, confirmat în România: bărbat de 39 de ani, revenit din Nigeria