Un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2, confirmat în România: bărbat de 39 de ani, revenit din Nigeria

Un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România. Este cel de-al optulea român infectat cu varianta sud-africană a virusului SARS COV 2.

12 dec. 2021, 13:28
Un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2, confirmat în România: bărbat de 39 de ani, revenit din Nigeria

Al optulea român infectat cu Omicron. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani din județul Maramureș care a revenit din Nigeria. Acesta se află în izolare, iar starea lui de sănătate este bună. Bărbatul este vaccinat anti-Covid 19 cu schema completă.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 8 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2, după ce doar sâmbătă au fost confirmate patru cazuri.

Cine sunt cei opt români infectaţi cu varianta Omicron

Primele două cazuri de tulpină Omicron în România au fost confirmate pe 4 decembrie: o femeie de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud. Pe 9 decembrie, un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu femeia venită din Africa de Sud pe 30 noiembrie, a fost confirmat ca al treilea caz de infectare cu Omicron.

Citeste si Anthony Fauci ne linişteşte în privinţa variantei Omicron: „Aproape sigur nu e la fel de periculoasă ca Delta”

Pe 11 decembrie, încă patru cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, în urma secvențierilor efectuate la Institutul National de Cercetare -Dezvoltare „Cantacuzino”. Este vorba despre sportivul al cărui rezultat parțial indica o suspiciune de infectarea cu tulpina Omicron și cei trei contacți ai săi din lotul de rugby, pasageri ai cursei din Africa de Sud, care au fost depistați pozitiv pentru virusul Sars Cov -2 în urma testelor RT- PCR.

Octavian Jurma: Valul Omicron va fi unul al copiilor şi tinerilor în România

Cercetătorul Octavian Jurma avertizează asupra faptului că Omicron ar putea provoca un val de infectări în rândul copiilor și tinerilor din România. Potrivit acestuia, varianta Omicron este aparent „mai blândă” decât Delta pentru că nu crește numărul persoanelor spitalizate, chiar dacă există un număr mai mare de infectari. Totuși, analiza arată că a crescut numărul copiilor și al tinerilor spitalizați (categoria 0-39 ani).

Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie. Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că deciza a fost luată să repetăm „succesul” din valul 4-Delta. E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România”, susține Octavian Jurma într-o postare pe Facebook.

Citeste si Primele semne ale infectării cu tulpina Omicron. Adrian Streinu-Cercel: „Dureri în gât, asemănătoare celor determinate de angină sau de faringită”