Noi detalii în cazul elicopterului SMURD prăbuşit. Solicitarea în Moldova s-a făcut la SMURD Galaţi

Noi detalii ies la iveală despre modul în care elicopterul SMURD de la Iaşi a efectuat joi misiuni în Republica Mol­dova. La prima intervenţie, cea în ca­zul femeii de 85 de ani, solicitarea a fost primită de la Dispeceratul Aviasan Chişinău. Pen­tru cea de-a doua, în cazul unui bărbat de 64 de ani care suferise un accident vascular cerebral, au fost solicitaţi iniţial prin dispeceratul SMURD de la Bucureşti cei de la SMURD Galaţi, deoarece erau mai aproape. Pentru că erau plecaţi într-o altă misiune, s-a decis să intervină cei de la Iaşi.

RomaniaTV.net
04 iun. 2016, 09:57
Noi detalii în cazul elicopterului SMURD prăbuşit. Solicitarea în Moldova s-a făcut la SMURD Galaţi

„Zona din care trebuia preluat pacientul aflat în comă era una în care puteau interveni ambele elicoptere, însă, pentru că acesta era într-o altă misiune, s-a decis să intervină Iaşul”, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD de la Spitalul „Sf. Spiridon, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Deşi condiţiile meteo erau nefavorabile, pilotul a cercetat condi­ţiile de zbor şi a luat decizia de ridicare a elicopterului. Medicul-şef UPU-SMURD a precizat din nou că medicii şi asistenţii care făceau de gardă şi pe elicopter o făceau în mod voluntar, prin acord scris. Directorul Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Florin Agapi, a spus ieri că elicopterul ar fi trebuit să fie pilotat de cei din Repu­blica Moldova şi nu de români, deoare­ce aceştia nu ar fi avut cum să cunoască foarte bine teritoriul.

„În mod normal, e bine ca în zonele respective să intervină piloţi de acolo, moldoveni, pentru că ei cunosc mai bine terenul, ştiu mai bine unde pot să meargă şi unde nu, sunt aterizări cu un risc extrem de mare având în vedere că sunt aterizări şi pe lângă sate. Şi cei de peste Prut au piloţii lor”, a menţionat Florin Agapi.

Proiectul transfrontalier presu­punea ca, în baza acordului dintre gu­vernele Republicii Moldova şi al Româ­niei, să existe ajutor reciproc pentru intervenţii transfrontaliere în caz de urgenţe atât pe cale rutieră, cât şi pe cale aeriană. Acesta a fost implementat timp de doi ani, din 2013, perioadă în care specialiştii ieşeni au instruit personalul medical din Moldova şi în care au fost achiziţionate şi echipamente moderne. Echipamentele au rămas peste Prut, iar elicopterul SMURD îşi avea baza la Iaşi. Valoarea totală a proiectului a fost de 6.67 milioane de euro.

Acordul dintre cele două guverne a fost semnat la Chişinău pe 21 februarie 2014 şi a intrat în vigoare pe 11 februarie 2015. Astfel, elicop­te­rele SMURD de la Galaţi şi Iaşi interveneau pe teritoriul Moldovei atunci când existau solicitări, fiind efectuate 19 misiuni de salvare până acum. Primul pacient din Republica Moldova a fost transportat cu un elicopter SMURD Iaşi pe 17 septembrie 2015.

Vineri, cinci medici, trei asistenţi şi reprezentanţi ai ISU au mers la Chi­şi­nău pentru a prelua trupurile neînsufleţite ale colegilor lor şi pentru a le depune în interiorul bisericii din curtea Spitalului „Sf. Spiridon”.

„Ei sunt în continuare membri ai echipei SMURD, şi aşa vor rămâne întotdeauna. E greu să ne imaginăm o gardă fără Mihaela, fără Gabi, sau o intervenţie pe elicopter fără Doru şi Voicu. În continuare refuzăm să credem, însă vom face tot ce se poate ca memoria lor, dragostea lor pentru SMURD să rămână aici între noi”, a completat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

În faţa UMF, studenţii din anii terminali, dar şi colegi de la ISU sau SMURD, s-au adunat ieri pentru a ţine un moment de reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa în misiune. Despre asistentul Gabi Sandu, medicul-şef al UPU spune că era „creierul logistic” al instituţiei.

„Dacă ne uităm la toate listele de materiale, de medicamente de pe toate maşinile sau de pe elicopter, peste tot este scrisul lui. Era omul care făcea bucăţică cu bucăţică tot ce înseamnă logistica medicală a SMURD, toate erau organizate de el cu multă grijă”, a precizat şefa SMURD.

Citeşte şi Ultima convorbire dintre pilotul elicopterului SMURD prăbuşit şi controlorii de trafic aerian

 

loading...