Noi detalii în cazul Euroins. Fondul de garantare a Asiguraților a publicat Lista potențialilor creditori

Fondul de garantare a Asiguraților (FGA) a publicat Lista potențialilor creditori de asigurări din evidențele transmise de Euroins.

30 mai 2023, 20:41
Noi detalii în cazul Euroins. Fondul de garantare a  Asiguraților a publicat Lista potențialilor creditori

FGA a făcut publică Lista posibililor creditori de asigurări ale căror creanțe au reieșit din evidențele transmise de Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare S.A.

Fondul de garantare a recepționat 61.004 dosare neachitate de către asigurator, dar și un număr de 3.950.240 polițe de asigurare, atât polițe RCA (2.782.279), cât și non RCA (1.167.961).

Lista a fost publicată pe site-ul instituției, la adresa: Lista potențialilor creditori de asigurări ale căror creanțe au rezultat din evidențe transmise de EUROINS SA – www.fgaromania.ro.

Publicarea s-a realizat în ciuda obligațiilor instituției stabilite prin dispozițiile art. 122 alin. (4) din Legea nr. 213/2015, actualizată, potrivit cărora „pe baza evidențelor și documentelor preluate de la asigurător, Fondul întocmește lista potențialilor creditori de asigurări și asigură publicarea acesteia pe site-ul propriu”.

Citește și: Plafonarea prețurilor RCA. Cum au fost afectați șoferii după ieșirea de pe piață a City Insurance și Euroins

Potrivit art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015.

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 de lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul contractului de asigurare încheiat cu asiguratorl aflat în insolvență, în acest caz Euroins, potrivit lafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

Potrivit art.13 alin 4 din Legea 213/2015: „Aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale” a FGA.

Conform art.14 din Legea 213/2015 actualizată, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului în condiţiile prevăzute la art. 121 şi alin. (4), dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept. Procedura de faliment nu a fost deschisă în Instanță, așadar, termenul limită de depunere a cererilor de plată nu curge.

Citește și: Anunţ important pentru românii cu RCA la Euroins. Au început plăţile

Formularea cererilor de plată sunt disponibile online:

  • Anexa 9-restituire primă: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă – www.fgaromania.ro
  • Anexa 10-cerere pentru acordarea despăgubirilor: Cerere de plată privind acordarea despăgubirilor/ indemnizațiilor – www.fgaromania.ro

FGA le aduce la cunoștință creditorilor de asigurare ai Societății Euroins că stadiul soluționării cererilor de plată poate fi urmărit online, pe site-ul instituției.

Adresa poștală a FGA unde se pot transmite înscrisuri este: Strada Vasile Lascăr nr. 31, CP: 020492, sector 2, București.

Lista potențialilor creditori de asigurări ale căror creanţe au rezultat din evidenţele transmise de EUROINS SA este compusă din peste 6.100 de persoane fizice și juridice și instituții și poate fi consultată aici.