Noi detalii în cazul româncelor exploatate. CNMR cere explicaţii despre cazurile de sclavie

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) a transmis o solicitare urgentă Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu privire la prezentarea activității detaliate a Ambasadei României la Roma și a Consulatului României la Catania, în contextul relatărilor despre cazurile de sclavie și abuz asupra femeilor de cetățenie română din Ragusa - regiunea Sicilia, informează un comunicat al Coaliției transmis sâmbătă AGERPRES. Potrivit comunicatului, aceeași solicitare a fost trimisă și Ambasadei Italiei la București.

18 mart. 2017, 16:21
Noi detalii în cazul româncelor exploatate. CNMR cere explicaţii despre cazurile de sclavie

CNMR reiterează „rolul extrem de util al mecanismului de înregistrare voluntară la misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate”, cu ajutorul căruia românii își pot anunța prezența în regiune, în vederea primirii asistenței necesare în situații de urgență.

Coaliția subliniază și nevoia ca Ministerul Afacerilor Externe al României, prin Ambasada României la Roma și Consulatul României la Catania, să folosească în continuare toate mecanismele de cooperare cu autoritățile italiene competente, în scopul adoptării măsurilor imediate de verificare și investigare a sesizărilor primite, dar și inițierea unor campanii active de informare pentru cetățenii români care doresc să muncească în străinătate.

Citeşte aici: Mii de femei, inclusiv românce, sclave sexuale în Marea Britanie FOTO şi VIDEO

Potrivit Agerpres, prin acest demers, CNMR „speră într-o comunicare mai bună și transparentă sporită în relația cu cetățenii aflați în străinătate, instituționalizarea unor forme de educație civică a cetățeanului român aflat pe teritoriul altui stat, ce ar putea însemna înființarea, cât mai urgentă, a unui centru de asistență pentru persoanele aflate în dificultate, vulnerabile la abuzuri”, arată sursa citată.

Un astfel de proiect-pilot, arată CNMR, poate reflecta capacitatea pro-activă a autorităților de la București, în sensul preocupărilor concrete pentru siguranța cetățeanului român și corecta lui informare.

De asemenea, în acest context, reprezentanții CNMR consideră că „atât autoritățile române, cât și italiene pot sublinia importanța activării mecanismelor de participare democratică a cetățenilor organizați la nivel de asociații sau sindicate în procesul de conștientizare a cetățenilor români aflați la muncă pe teritoriul Italiei, în sensul cunoașterii fenomenului transfrontalier”.

CNMR include organizații reprezentative ale mediului universitar și academic, mediului de afaceri, sindicatelor, organizațiilor neguvernamentale, organizațiilor profesionale, administrației publice locale.