Noi detalii în dosarul lui Dani Mocanu. Cum a încercat manelistul să se apere cu DEX-ul în faţa judecătorilor.

Noi detalii în dosarul lui Dani Mocanu, privind incitarea la ură prin versurile unei piese. Manelistul a declanșat un scandal public uriaș după ce autoritățile s-au sesizat cu privire la faptul că piesa "Curwa" incită la ură împotriva femeilor.

12 dec. 2021, 08:29
Noi detalii în dosarul lui Dani Mocanu. Cum a încercat manelistul să se apere cu DEX-ul în faţa judecătorilor.

Noi detalii în dosarul lui Dani Mocanu. „O curvă dacă-ți iei, s-o ții în locul ei, Să n-o lasi sa gândească, sa-i pui stop la idei. Să nu îi dai valoare decât ca la un câine, N-o duce la restaurant, ține-o în cas ‘pe pâine”, sunt o parte dintre versurile piesei, invocate de judecători.

Citeşte şi: Dani Mocanu le-a răspuns haterilor de pe internet! Avea sau nu şosetele murdare în videoclipul dedicat Anamariei Prodan

Noi detalii în dosarul lui Dani Mocanu

În apărarea lui, Dani Mocanu a invocat dreptul la liberă exprimare, dar și faptul că, din punctul lui de vedere, nu reiese clar faptul că mesajul piesei face referire, în mod obligatoriu, la o femeie, dar şi în cazul unui bărbat.

În ceea ce privește apărarea inculpatului, susținută prin apărătorii săi, potrivit căreia prin cuvântul „curvă”, nu se poate reține că se face referire la femeie, putând fi și un bărbat, instanța reține că definiția pe care dicționarul explicativ al limbii române îl oferă cuvântului curvă este „femeie care duce o viață desfrânată”.

Această definiție a cuvântului, conjugată cu imaginile videoclipului în care apare o femeie ce este pusă într-o situație umilitoare și degradantă, conduce clar la concluzia că inculpatul s-a referit la femeie și nu la un bărbat, atunci când a transmis mesajul melodiei.

Totodată, nici faptul că nu se poate pune semnul egalității între curvă și femeie, în general astfel cum același inculpat susține prin apărători, nu poate fi primit, în condițiile în care din mesajele trimise de cei ce au vizualizat melodia, reiese că aceștia au înțeles clar că este vorba de femeie în general” au arătat magistrații, potrivit Spynews.ro.

Instanța l-a caracterizat pe Dani Mocanu drept o persoană cu ”cu un grad de școlarizare redus (9 clase), care atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată a avut o atitudine de neasumare a faptei, iar în faza de urmărire penală o atitudine de sfidare a procurorului”.

Ca urmare, manelistul a fost condamnat la o „pedeapsa cu amenda orientată spre maxim, respectiv 250 zile amendă penală, cuantumul unei zile amendă fiind de 60 lei (în total 15.000 de lei)”, pedeapsă suficientă, în opinia instanței pentru atingerea scopului educativ-preventiv și totodată punitiv al pedepsei.