Noi detalii în scandalul privind peştele cu mercur, vândut în România. Avertismentul autorităţilor

Aproape 6 tone de peşte şi produse din peşte contaminate cu mercur au fost retrase de la comercializare în România. Procurorul care anchetează acest caz spune că peştele s-ar putea afla încă în magazine. Este vorba despre tone de produse - bombă pentru sănătatea populaţiei.

RomaniaTV.net
16 mai 2019, 12:58
Noi detalii în scandalul privind peştele cu mercur, vândut în România. Avertismentul autorităţilor

În dimineaţa zilei de 14 mai mascaţii au intrat peste doi bătrâni din satul Unirea, judeţul Călăraşi. Fiul lor este bănuit că face parte din reţeaua de traficanţi de peşte contaminat. Ca şofer aducea peştele otrăvit în ţară şi-l livra unui patron din Râmnicu Vâlcea. Trecea prin vamă fără probleme.

Pe piața din România au ajus sute de tone de pește, din specia caras, crap și somn, acesta fiind contaminat cu plumb şi mercur. Peştele era braconat din ape din Spania, Franţa şi Italia unde pescuitul este interzis pentru că apa este infestată cu diverse substanţe. Este vorba de unele râuri aflate în zona unor foste arii industriale. Recolta ajungea în România cu acte false. La graniţă, controlul era făcut de mântuială.

„Românii erau cei care organizasera afacerea şi aduceau otrava conationalilor lor in farfurie. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, ci tot romani din satele lipovenesti. În tara la vama nu erau controlati. Ar fi fost de dorit o implicare mai mare a DSVSA-urilor”, a spus procurorul de caz.

În timp ce autorităţile bâjbâie după scuze, românii au mâncat tone de peşte contaminat iar efectele asupra sănătăţii se vor vedea în ani.

Peştele cu mercur şi plumb s-a vândut rapid, pentru că avea un preţ mai mic decât cel de pe piaţă.