Noi dezvăluiri despre Nixon: Un paranoic obsedat de familia Kennedy şi de aventurile ei extraconjugale

Ultima tranşă de înregistrări secrete din perioada fostului preşedinte american Richard Nixon ajunge oficial la urechile americanilor.

RomaniaTV.net
21 aug. 2013, 19:33
Noi dezvăluiri despre Nixon: Un paranoic obsedat de familia Kennedy şi de aventurile ei extraconjugale

Autorităţile americane se pregăteau miercuri să facă publică ultima tranşă de convorbiri telefonice şi reuniuni înregistrate în secret de administraţia fostului preşedinte american Richard Nixon, relatează Associated Press, citataă de Agerpres.

Este vorba de ultimul set de interceptări dezvăluite de Administraţia arhivelor naţionale a SUA din totalul celor 3.000 de ore de bandă înregistrate de administraţia Nixon între februarie 1971 şi iulie 1973. Noile dezvăluiri se referă la ultimele trei luni ale acestei perioade, respectiv 9 aprilie 1973 – 12 iulie 1973, cu o zi înainte ca existenţa programului secret de interceptare să fie recunoscută în faţa unei comisii de anchetă a Senatului american.

Odată cu aceste interceptări urmează să fie făcute publice 140.000 de pagini de documente, între care peste 30.000 de materiale desecretizate recent, cum ar fi o analiză a serviciilor de informaţii privind războiul din Vietnam.

Alte 700 de ore de bandă din perioada administraţiei Nixon rămân secrete sau cu acces restricţionat, din considerente de securitate naţională şi ale dreptului la viaţa privată.

Înregistrările făcute publice anterior l-au prezentat pe fostul preşedinte american ca pe o persoană cu tendinţe paranoice. Unele materiale dezvăluite în 2009 arată mai ales obsesia sa faţă de familia Kennedy, Nixon ordonând între altele supravegherea lui Ted Kennedy în speranţa că-l va surprinde pe senator într-o relaţie extraconjugală.

Noile dezvăluiri conţin între altele conversaţii între Richard Nixon şi Henry Kissinger, trei viitori preşedinţi şi marele fotbalist Pele. Nixon a demisionat la 9 august 1974, la puţin peste un an după sfârşitul înregistrărilor.