Noi drepturi la locul de muncă! Ce informații vor putea cere angajații de la angajatori

Transparența salarială și a criteriilor de promovare vor deveni un drept al salariaților. A fost adoptată o directivă europeană în acest sens, care va fi implementată și în țara noastră până în iunie 2026.

23 mai 2023, 22:38
Noi drepturi la locul de muncă! Ce informații vor putea cere angajații de la angajatori

Astfel, angajații vor putea să cunoască criteriile de remunerare și promovare și de a solicita informații pentru a-și evalua salariul comparativ cu colegii care sunt pe aceleași poziții.

Directiva (UE) 2023/970 privind transparența salarială și egalitatea de remunerare pune accent pe dreptul salariaților de a fi informați. Aceasta include o serie de prevederi care vizează în special egalitatea de plată și eliminarea discriminării de gen. Totuși, implementarea și punerea în practică a acestor norme nu ar fi posibilă fără garantarea unei informări adecvate pentru salariați cu privire la aspectele care îi afectează direct.

Citește și S-a votat! Angajații au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav de până la 12 ani

În momentul în care statul român va implementa această directivă, angajații vor avea mai multe drepturi, după cum urmează:

  • vor avea dreptul să știe care este salariul, încă din faza de depunere a candidaturii;
  • vor avea dreptul să afle care sunt criteriile de stabilire a salariilor, primelor și a altor beneficii;
  • vor avea dreptul să ceară informații referitoare la propriul salariu, comparativ cu ceilalți angajați pe poziții similare.

Angajatorii vor fi nevoiți să le ofere angajaților informații legate de salarizare, dar ele nu vor conține detalii precise cu privire la angajați și salarii individuale, ci se vor concentra pe diferențele dintre anumite drepturi și nivelurile medii salariale.

În directiva europeană e trecut faptul că eliminarea discriminării trebuie să înceapă prin asigurarea transparenței salariale încă de la etapa de candidatură, astfel încât aceasta să se aplice și candidaților care urmăresc să ocupe un loc de muncă.

Citește și Diferențe salariale majore. Angajații de la Ministerul Educației au sporuri de opt ori mai mari decât profesorii

Fără aceste informații capacitatea viitorului angajat de a negocia e limitată și e încurajată subevaluarea remunerației în raport cu competențele și experiența sa sau chiar în baza discriminării de gen. Practic, angajatorii au obligația de a furniza lucrătorilor criteriile utilizate pentru stabilirea remunerației și informații despre procesul de avansare.

De asemenea, salariații vor avea dreptul să ceară informații privind propria remunerație, precum și nivelurile medii de remunerare, defalcate în funcție de sex, pentru categoria de lucrători care prestează aceeași muncă ca ei sau o muncă de aceeași valoare ca a lor.