Noi formule de calcul pentru preţurile RCA. Care şoferi vor plăti mai puţin şi care mai mult

Regulile RCA s-au schimbat pentru prima dată  substanțial de la apariția primei legi din domeniu, în 2017. Astfel, începând cu săptămâna trecută, legislația secundară a suferit modificări importante.

19 sept. 2022, 12:13
Noi formule de calcul pentru preţurile RCA. Care şoferi vor plăti mai puţin şi care mai mult
Noi formule de calcul pentru preţurile RCA. Care şoferi vor plăti mai puţin şi care mai mult

Noi formule de calcul pentru preţurile RCA. Cea mai importantă schimbare vizează eliminarea oricăror bariere din calea stabilirii prețurilor doar în mod liber, de către firmele de asigurare, anunţă economica.net. Pentru șoferi poate fi o veste proastă, dar, în același timp, poate fi și o veste bună.

Noi reguli pentru poliţele RCA începând din 10 septembrie: Constatarea amiabilă se va putea face online. Ce se întâmplă cu preţurile asigurărilor

Astfel, dacă până săptămâna trecută asigurătorii autorizați să vândă RCA erau obligați să notifice ASF privind modificarea prețurilor și să fundamenteze tarifele în funcție de date statistice relevante și ținând cont de segmente de risc prestabilite, acum firmele sunt libere să își stabilească cum vor prețurile, în funcție de propriile criterii, cu singura condiție ca respectivele calcule să fie validate de un actuat independent.

Circa 80% din deţinătorii auto cu poliţe RCA la City Insurance s-au orientat către alţi asiguratori

Practic, vârsta șoferului și capacitatea cilndrică a motorului nu vor mai fi singurele criterii ce trebuie luate în calcul la stabilirea tarifelor pentru persoanele fizice care conduc autoturisme şi se revine, practic, la o situația asemănătoare cu cea de dinainte de apariția legii 132/2017, când asigurătorii puteai stabili de bună voie prețurile. Iar unul dintre criteriile pe care  firmele de asigurare îl foloseau atunci și în vor folosi și acum pentru stabilirea prețurilor este zona unde este înmatriculat autovehiculul.

Continuarea AICI.