Noi imagini cu autobuzul pe gaz al STB. Are scaune din piele şi aer condiţionat

Prototipul STB de autobuz pe gaz a fost surprins în imagini de pasionaţii de infrastructură în zona staţiei de alimentare Engie din Miliari. Fostul autobuz Mercedes Citaro pe motorină, transformat pe gaz natural comprimat (GNC), este dotat acum cu aer condiţionat, scaune din piele şi Internet wireless.

RomaniaTV.net
28 aug. 2020, 05:09

„Interiorul seamănă foarte mult cu cel al unui Citaro normal, scaunele sunt din piele, monitoare noi Thoreb, validatorele Kapsch, suport pentru persoanele cu dizabilități”, a precizat Stefan28, membru al forumului Asociației Metrou Ușor, care a surprins imaginile cu prototipul autobuzului pe gaz al STB, citat de Economica.net.

Potrivit acestuia, autobuzul pe gaz al STB are norma de poluare Euro 6 și rămâne la Autobaza Militari pentru că stația GNC este la 20 de metri distanță.

STB încă nu a precizat când va pune în circulaţie primul său Mercedes Citaro transformat în autobuz GNC (gaz natural comprimat).

„Avem prototipul – săptămâna viitoare sau în două săptămâni, îl puteți vedea, e funcțional – al transformării în GNC a autobuzelor din flota veche, Euro 3, Euro 4”, spunea la sfârşitul lunii iulie directorul general al STB, Alexandru-Hazem Kansou. 

Gabriela Firea anunţă un „proiect în premieră naţională”. Ce se întâmplă cu autobuzele vechi din Capitală

Gabriela Firea a anunţat la sfârşitul lunii iunie că 600 de autobuze vechi ale STB vor fi transformate în autobuze cu gaz natural comprimat. Proiectul este estimat la 150 de milioane de euro, finanţare de la Fondul de Mediu.

500 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 şi Euro 4 vor fi transformate în autobuze propulsate cu gaz natural comprimat (GNC, cu normă de poluare Euro 6), iar 100 – în troleibuze. Restul, de până la 1.000 de autobuze Mercedes Citaro vor fi modernizate într-o etapă ulterioară a proiectului.

Vehiculele vor suferi transformări esenţiale, inclusiv prin reamenajarea interioarelor şi dotarea lor cu aer condiţionat şi cu echipamente moderne de comunicaţii.

„Proiectul prevede, de asemenea, construirea a trei staţii de alimentare, în trei autobaze care vor fi modernizate, staţii necesare pentru încărcarea rapidă cu combustibil a autobuzelor. Transformarea în troleibuze a celor 100 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 va avea loc concomitent cu extinderea reţelei de contact aferente în unele zone deficitare: Gara de Nord, B-dul Ion Ionescu-Siseşti, Berceni etc. Acest proiect pilot, estimat la peste 150 milioane de euro, este coordonat de Primăria Capitalei şi dezvoltat cu sprijinul Ministerului Mediului. Astfel, întreaga flotă STB va ajunge la standarde europene şi se va alinia Directivei Parlamentului European privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic”, a mai transmis Firea.

Edilul Capitalei precizează că, prin aceste proiecte, STB SA urmăreşte „reducerea gazelor cu efect de seră, o economie substanţială la cheltuielile cu carburant, dar şi prelungirea cu cel puţin şapte ani a duratei de viaţă a autobuzelor vechi, ale căror caroserii sunt în condiţie foarte bună”.

FOTO: Primul Mercedes Citaro din București convertit în autobuz GNC (sursa: Ștefan28, membru al forumului Asociației Metrou Ușor).