Noi impozite pentru agricultori, ce pot produce un nou val de scumpiri. Explicația la care nimeni nu se aștepta

Vacile sunt considerate poluante pentru gazele pe care le elimină în atmosferă, un bun prilej pentru ca guvernul din Noua Zeelandă să impună taxe și impozite suplimentare într-o perioadă în care se prefigurează o nouă criză economică globală. 

09 iun. 2022, 23:46
Noi impozite pentru agricultori, ce pot produce un nou val de scumpiri. Explicația la care nimeni nu se aștepta

Micul stat din Oceania a luat în vizor emisiile de metan, considerate gaze cu efect de seră, informează BBC. Astfel, Noua Zeelandă ar putea deveni primul stat din lume care va taxa fermierii pentru emisiile de metan provenite de la animalele pe care le cresc.

O astfel de inițiativă ar împovăra fermierii, dar ar putea crește și prețurile la raft. Astfel, cetățenii vor plăti și mai mult petru produsele lactate, care oricum s-au scumpit puternic în ultimii doi ani de zile.

Noua Zeelandă deține 10 milioane de bovine și 26 de milioane de oi, în condițiile în care populația umană a micului stat reprezintă 5 milioane. Astfel, jumătate din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale țării, în special metan, provin din agricultură.

„Nu există nicio îndoială că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o punem în atmosferă, iar un sistem eficient de stabilire a prețurilor emisiilor pentru agricultură va juca un rol cheie în modul în care vom realiza acest lucru”, a declarat ministrul neozeelandez al schimbărilor climatice, James Shaw.

 

Care este explicația oamenilor de știință

 

Potrivit proiectului, crescătorii de animale vor trebui din anul 2025 să plătească pentru emisiile de gaze din fermele lor.

Ministrul neozeelandez de finanțe a anunțat luna recută un buget de 1,9 miliarde de dolari americani pentru inițiative de combatere a schimbărilor climatice, care ar urma să fie finanțate de un sistem de comercializare a emisiilor, ce impozitează poluatorii.

Potrivit celor mai recente studii, aproximativ 40% din cantitatea de metan este generată de surse naturale, precum zonele umede. Restul provine dintr-o serie de activități umane, de la agricultură, cum ar fi producția de vite și orez, până la depozitele de gunoi.