Noi măsuri de austeritate pregătite de Guvern după ce pachetul de măsuri fiscale a fost blocat la CCR

Urmeaza noi masuri de austeritate. Ministerul de Finanțe, Marcel Boloș, a recunoscut că Guvernul ar putea să fie obligat să ia noi măsuri de reducere a cheltuielilor publice, suplimentar față de pachetul fiscal, din cauza deficitului bugetar. O parte din investitiile guvernului in teritoriu vor fi sistate.

03 oct. 2023, 10:01
Noi măsuri de austeritate pregătite de Guvern după ce pachetul de măsuri fiscale a fost blocat la CCR

Guvernul pregătește noi măsuri fiscale pentru a strânge bani la buget după ce pachetul austerității a fost blocat la Curtea Constituțională a României. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că, fără pachetul de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar şi probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB.

”Aşa cum şi Comisia Europeană ne-a recomandat în luna iulie, credem noi că şi acum recomandările FMI vor converge spre acelaşi tip de măsuri, atât măsuri de natură fiscal-bugetară, care se găsesc în legea care acum este la CCR cât şi măsuri care privesc reducerea de cheltuieli publice precum şi cele de combatere a evaziunii fiscale”, a spus Marcel Boloş.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre taxele pentru IMM-uri: „Nu cred că mediul de afaceri este atât de lovit. Nu există nicăieri în Europa plafon de 1 milion de euro pentru impozit de 1%. Comisia Europeană îmi spune că nu putem avea paradis fiscal în România”

”Probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB şi acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, acele cheltuieli pe care nu le putem controla şi care vin din zona ordonatorilor principali de credite”, a subliniat Boloş.

Potrivit unor surse Antena 3, programele naționale care sunt finanțate la bugetul de stat ar putea fi amânate până în primăvara anului următor. La fel și plățile făcute de autoritățile locale. Este vorba despre plățile privind stadioanele sau programul Start-up Nation.

De asemenea, Guvernul vrea să reorganizeze Ministerul de Finanțe. Inspectorii vor putea modifica rapid proiectele de investiții derulate de primării, activitate care acum este în atribuția Curții de Conturi.

Totodată, Executivul pregătește și taxe mai mari pentru jocurile de noroc, dar și amenzi mai mari pentru evazioniștii fiscali.

Despre ”industria păcănelelor” a vorbit recent și premierul Marcel Ciolacu. La începutul ședinței de luni, Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va adopta, joi, ordonanţa de urgenţă prin care toţi operatorii să fie obligaţi să aibă sediul fiscal în România. De asemenea, legea aflată în Parlament prin care sunt scoase toate păcănelele în afara localităţilor va fi adoptată în procedură de urgenţă de către Legislativ.

”Nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor. Atunci când mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului, păcănelele erau deschise, în timp ce bisericile erau închise! Eu le transmit, foarte clar – Nu au nici o şansă! S-a terminat!”, a adăugat liderul PSD.