Noi materii obligatorii pentru elevi, din 2022. De ce schimbări vor avea parte școlarii de anul viitor

Începând cu anul viitor, elevii vor avea noi materii incluse în programa școlară. Acestea sunt educația antreprenorială și financiară, precum și cea juridică.

20 oct. 2021, 15:50
Noi materii obligatorii pentru elevi, din 2022. De ce schimbări vor avea parte școlarii de anul viitor

Noi materii obligatorii pentru elevi, din 2022. Acestea vor fi introduse, la nivel de învățământ primar și gimnazial, începând de anul viitor.

Noi materii obligatorii pentru elevi, din 2022. De ce schimbări vor avea parte școlarii de anul viitor

În primă fază, proiectul introducea doar educația antreprenorială și financiară, dar Comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat a introdus un amendament cu privire la educația juridică.

Legea a fost votată, la începutul săptămânii, de Senatul României și va fi valavilă după promulgarea de către Președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial.

Legea a trecut cu 126 de voturi pentru și o abținere, potrivit site-ului oficial al Senatului României.

Inițiatorii proiectului de lege sunt: Anisie Monica-Cristina, senator PNL, Cristea Andi-Lucian, deputat PSD, Furtună Mirela, deputat PSD, Intotero Natalia-Elena, deputat PSD, Lungu Romeo-Daniel, deputat PSD, Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel, deputat PSD.

Aceștia spun că educația antreprenorială este necesară, chiar dacă nu toți absolvenții vor avea propria afacere:

„Dobândirea competențelor juridice și etice, alături de cele financiare și antreprenoriale reprezintă un prim pas către stabilirea unei perspective solide a tânărului privind rolul, responsabilitățile și capacitățile acestuia de a iniția și dezvoltă o afacere. Nu este suficient că tinerii să dobândească competențe antreprenoriale, să știe cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, este nevoie să înțeleagă și să integreze și comportamente responsabile din punct de vedere juridic. În anul 2018, într-un studiu lansat privind competențele cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, Comisia Europeană califică cunoștințele juridice că necesare încă din primii ani de studiu„, a explicat parlamentarul.

La educaţie antreprenorială, elevii vor învăţa să îşi dezvolte spiritul antreprenorial, dar şi cum să îşi administreze eficient bugetul.

În prezent, în sistemul de învățământ din România nu există nicio oră de educație financiară integrată în curricula obligatorie, la nicio clasă din învățământul preuniversitar.

Educaţia juridică este studiată deja ca opţional în aproape 130 de şcoli din ţară şi este predată de profesori instruiţi de o asociaţie specializată în domeniul justiţiei.

Citește și: EXCLUSIV Tánczos Barna dă asigurări că România nu va mai fi groapa de gunoi a Europei: „Lucrăm la înăsprirea pedepselor pentru importatorii de deşeuri care sunt prinşi cu fals în declaraţii”. VIDEO