NOI MATERII OPŢIONALE pentru elevii de gimnaziu şi liceu

Elevii de gimnaziu şi liceu se pot înscrie până la 30 septembrie în programele opţionale de educaţie antreprenorială şi de orientare profesională implementate gratuit în şcoli.

03 sept. 2014, 16:31
NOI MATERII OPŢIONALE pentru elevii de gimnaziu şi liceu

Programele de educaţie antreprenorială şi de orientare profesională pot fi introduse în programa şcolară la iniţiativa părinţilor şi profesorilor, sub formă de opţional. Programele vor fi introduse în şcoli de organizaţia Junior Achievement România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

Programele vin în întâmpinarea cerinţelor de pe piaţa muncii şi pregătesc tinerii pentru realitatea economică, dezvoltându-le abilităţi şi competenţe esenţiale pentru carieră şi pentru viaţă. Programul de antreprenoriat familiarizează tinerii cu antreprenoriatul, ajutându-i să îşi definească idei de afaceri, potenţialii clienţi şi avantajele competitive. Prin exerciţii şi lucru în echipă, elevii învaţă ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe o afacere şi ce calităţi are un lider până la cum se aduce pe piaţă un produs sau un serviciu cerut de clienţi şi cum se administrează un business pilot„, potrivit unui comunicat emis de Junior Achievement România.

De asemenea, cei înscrişi vor beneficia de sesiuni de webinarii şi de mentorat de la antreprenori de succes şi profesionişti din sectorul de business şi au acces la burse şi competiţii la nivel naţional şi european.

O altă materie opţională este orientarea în carieră, care vine în completarea ofertei educaţionale tradiţionale.

CITEŞTE ŞI: An şcolar 2014-2015: Câte zile de cursuri şi de vacanţă vor avea elevii

Scopul acestui program este pregătirea şi familiarizarea tinerilor cu avantajele continuării studiilor, tipurile de domenii în care îşi pot construi o carieră în funcţie de propriile abilităţi, sistemul democratic şi mecanismele economiei de piaţă.

Prin activităţile şi proiectele practice, ei îşi formează o imagine mai clară asupra pieţei muncii, a cerinţelor şi dinamicii acesteia şi îşi dezvoltă abilităţi de comunicare, autoevaluare, prezentare şi luare a deciziilor care pun baza unei cariere de succes. Părinţii pot solicita în şcoli programele gratuite JA până la 30 septembrie„, potrivit aceluiaşi document.

Fiecare modul cuprinde manuale şi materiale educaţionale pentru activităţi individuale şi lucru în echipă, precum şi certificate de participare, toate fiind oferite gratuit elevilor şi cadrelor didactice participante.

Procedura de înscriere este disponibilă pe www.jaromania.org/profesori. Pentru anul şcolar 2014-2015, înscrierea se va face online, până la data de 30 septembrie 2014.

Peste un sfert de milion de elevi români din 500 de localităţi urmează anual programele JA, datorită parteneriatului cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri. La nivel internaţional, programele JA sunt prezente în 37 de ţări din Europa şi 121 din toată lumea.

Citeşte şi: NOI MATERII pentru ELEVI în anul şcolar 2014 – 2015