Noi medicamente, create pentru reducerea recidivelor cancerului de sân

Două produse medicamentoase ieftine sub formă generică s-au dovedit a fi relativ eficiente în limitarea riscului de reapariție a cancerului de sân la femeile aflate la menopauză, relevă două studii britanice publicate vineri în revista 'The Lancet', informează AFP.

24 iul. 2015, 06:54
Noi medicamente, create pentru reducerea recidivelor cancerului de sân

Studiile „sugerează că două clase diferite de medicamente, inhibitorii de aromatază și bifosfonații pot îmbunătăți fiecare perspectivele de supraviețuire pentru femei aflate în postmenopauză care au cancer de sân în stadii incipiente”, notează revista medicală britanică.

Inhibitorii de aromatază corespund unui nou tip de terapie cu hormoni care are ca scop oprirea efectului stimulator al hormonilor feminini asupra celulelor canceroase.

Aceste tratamente se adresează tumorilor ‘hormonosensibile’, adică sensibile la hormoni, care reprezintă 80% din cazurile de cancer mamar, notează AFP.

Ca parte a unui grup de cercetare britanic privind cancerul la sân, cercetătorii au analizat datele obținute în cadrul a nouă studii cu privire la inhibitorii de aromatază pentru un total de 30.000 de femei, descoperind astfel că aceste medicamente s-au comportat mai bine decât tratamentul standard cu tamoxifen.

Potrivit studiului, în comparație cu tamoxifenul, luarea de inhibitori de aromatază timp de cinci ani, reduce riscul de reapariție a cancerului cu aproximativ o treime (30%) și reduce riscul de a muri de cancer de sân cu aproximativ 15% în zece ani de la începerea tratamentului.

Citește și Medicamentele se ieftinesc cu 20%. Vezi lista cu noile preţuri

Potrivit autorului principal al studiului, profesorul Mitch Dowsett (Royal Marsden Hospital din Londra), inhibitorii de aromatază oferă o protecție semnificativ mai mare decât cea dată de tamoxifen.

Dar aceste tratamente nu sunt lipsite de efecte secundare (bufeuri, dureri articulare, oboseală, pierdere de masă osoasă) și trebuie însoțite pe termen lung de o bună de supraveghere medicală, a atras atenția specialistul.

Cea de a doua lucrare, bazată pe analizarea a 26 de studii efectuate cu privire la starea de sănătate a 20.000 de femei arată că bifosfonații, medicamente împotriva osteoporozei, reduc riscul apariției metastazelor osoase la femeile aflate la menopauză, care au avut cancer de sân.

Printre acestea, administrarea de bifosfonați permite reducerea cu 28% a riscului de metastaze osoase și diminuarea cu 18% a riscului de deces pe parcursul a 10 ani de la diagnosticul inițial de cancer mamar.

Pentru profesorul Richard Gray de la Universitatea Oxford, care a participat la elaborarea celor două studii, „ambele medicamente generice ieftine pot ajuta la reducerea mortalității de cancer de sân la femeile în postmenopauză”.

În plus, aceste tratamente sunt „complementare”, deoarece principalul efect secundar al inhibitorilor de aromatază este pierderea de masă osoasă pe care bifosfonații o pot corecta, a mai spus Richard Gray, citat de AFP.

Citește și Iată cum poţi preveni cancerul de sân