Noi neclarităţi privind acordarea burselor de merit, semnalate de profesori: „O elevă care a avut media 9,35 anul trecut și 9,68 în primul semestru acum poate lua bursă de merit sau este pedepsită…”

O profesoară din București prezintă mai multe nelămuriri privind acordarea burselor de merit pentru elevi, după ce ministerul Educației a schimbat regulile „în timpul jocului”. Dascălul să exemplul unei eleve care a avut bursă de merit in semestri I pentru media 9.35 din anul școlar trecut şi care la sfârșitul semestrului I are media 9.68. Profesoara se întreabă dacă eleva poate lua bursă sau "este pedepsită că a înregistrat un progres școlar".

25 ian. 2022, 16:16
Noi neclarităţi privind acordarea burselor de merit, semnalate de profesori: „O elevă care a avut media 9,35 anul trecut și 9,68 în primul semestru acum poate lua bursă de merit sau este pedepsită…”

Profesoara Iuliana Soare de la Școala Gimnazială „Sf. Voievozi” din București reclamă noi neclarităţi cu privire la acordarea burselor de merit după ce ministerul Educaţiei a schimbat criteriile de acordare „în timpul jocului”, potrivit edupedu.ro.

„După atâta rumoare, au apărut Precizările nr. DGIP 109 / 21.01.2022 ale Direcției Generale a Invățământului Preuniversitar din Ministerul Educației care, în opinia mea, aduc alte neclarități / neconcordanțe din punct de vedere juridic în vederea aplicării Ordinul Ministerului Educației nr. 5870 / 22 dec. 2021, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 8 / 04.01.2022, privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, versus OMECTS nr. 5576 / 2011 cu modificările și completările ulterioare. Problemele ridicate sunt următoarele:1. Conform ambelor ordine, pentru elevii claselor a VI-a – a VIII-a, bursele de merit se acordă începând cu semestrul I, pe baza rezultatelor din anul școlar anterior. Corect! In acest context se poate reveni asupra a ce s-a stabilit la începutul anului școlar?

Citeşte şi: UNICEF: Închiderea şcolilor în pandemie a provocat pierderi aproape ‘ireversibile’ în educaţie. 70% dintre copiii de 10 ani sunt incapabili să citească sau să înţeleagă un text simplu

2. Noul ordin se aplică doar elevilor din clasele a V-a sau și celor din clasele a IX-a?”, scrie profesoara.

Profesoara dă exemplul unei eleve care ar urma să fie „pedepsită”, deşi are medie peste 9.50.

„O elevă a avut bursă de merit in semestri I pentru media 9.35 din anul școlar trecut (conform OMECTS nr. 5576 / 2011). La sfârșitul semestrului I are media 9.68 (zero absențe). Poate lua bursă de merit în sem. al doilea, încadrându-se ca medie în criteriile noi? Sau este pedepsită că a înregistrat un progres școlar, la școala față în față (cu teze semestriale), fără șă știe că regulile se vor schimba ”în timpul jocului”?”, mai scrie profesoara.

Citeşte şi: Peste 10 milioane de teste rapide pentru elevi au ajuns în depozitele inspectoratelor şcolare. Sorin Ion: „Noile teste de salivă sunt ambalate individual sau câte două”. Când poate începe testarea