Noi negocieri PNL – PSD – UDMR pentru formarea Guvernului. Cine va da primul premierul şi cum vor fi împărţite ministerele

Liderii PNL, PSD şi UDMR se întâlnesc din nou, vineri, pentru a continua negocierile în vederea formării unei noi coaliţii de guvernare. Social-democraţii şi liberalii trebuie să se pună de acord cine va da primul premierul în sistemul de rotaţie, după ce PNL l-a propus joi pe Nicolae Ciucă premier.

19 nov. 2021, 10:59
Noi negocieri PNL – PSD – UDMR pentru formarea Guvernului. Cine va da primul premierul şi cum vor fi împărţite ministerele

Noi negocieri PNL – PSD – UDMR pentru formarea Guvernului încep astăzi, de la ora 12. Pe lângă mult disputata funcţie de premier, sunt probleme şi în privinţa împărţirii ministerelor. În vreme ce Florin Cîţu doreşte Ministerul Finanţelor, Marcel Ciolacu, liderul PSD,  a afirmat că partidul care va da premierul nu va avea acest portofoliu, conform News.ro.

După mai mult de patru ore de discuţii tensionate, liderii PNL şi PSD au ieşit joi cu declaraţii diferite. În timp ce Marcel Ciolacu a precizat că nu s-a stabilit cine va da primul premierul în rotaţia stabilită de principiu, Florin Cîţu a spus că este o victorie importantă pentru PNL, care, fiind un partid mai mic, dă premierul în noua coaliţie.

De altfel, Nicolae Ciucă, premierul propus de liberali, a evitat să spună care dintre partide va da primul premierul.

În aceste condiţii, Marcel Ciolacu a explicat că va fi nevoie ca forul de conducere al PSD să valideze o posibilă preluare a funcţiei de premier de către Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Deputatul USR Stelian Ion: Guvernul PNL-PSD, o mare trădare din partea președintelui Klaus Iohannis. Reforma justiției va fi o spoială pe un gard ruginit

Noi negocieri PNL – PSD – UDMR pentru formarea Guvernului. Sunt neînţelegeri privind împărţirea ministerelor

Deocamdată, PNL şi PSD nu se înţeleg în privinţa structurii Guvernului. Singura decizie care a fost luată este să se rămână pe aceeaşi structură cu 18 ministere şi doi vicepremieri.

Potrivit sursei citate, Florin Cîţu vrea Ministerul Finanţelor pentru PNL, însă cei de la PSD nu sunt de acord cu această condiţie. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat deja că partidul care va da premierul nu va avea Ministerul Finanţelor Publice.

De asemenea, şi funcţia de Secretar General al Guvernului va fi legată de cea de la Finanţe.

Liberalii mai vor Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor, în vreme ce PSD ar putea prelua Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării, Ministerul Muncii şi Ministerul Agriculturii.

PNL şi PSD vor să se dea votul în Parlament pentru învestirea noului Guvern PNL-PSD-UDMR, cu susţinerea minorităţior, consultările de la Cotroceni urmând a avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Totodată, în week-end, PSD pregăteşte o şedinţă a Consiliului Naţional, pentru a valida programul de guvernare şi a structura Guvernului, în timp ce PNL se va reuni în Biroul Politic Naţional, cel mai probabil luni după-amiază.

Citeşte şi: Cum arată Guvernul PSD-PNL-UDMR după ultimele negocieri. Nume-surpriză pe lista miniştrilor. SURSE