Noi reguli în anul şcolar 2023-2024! Care sunt actele necesare pentru înscriere sau transfer, de la creșă până la liceu

Părinții, elevii și profesorii așteaptă cu emoție primul clopoțel din noul an școlar care va suna peste câteva zile. Cu toate acestea, sunt părinți care nu știu ce documente sunt necesare pentru înscriere sau transfer, de la creșă până la liceu.

04 sept. 2023, 09:48
Noi reguli în anul şcolar 2023-2024! Care sunt actele necesare pentru înscriere sau transfer, de la creșă până la liceu
Care sunt actele necesare pentru înscriere sau transfer, de la creșă până la liceu

Care sunt actele necesare pentru înscriere sau transfer, de la creșă până la liceu. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică Alba a publicat pe pagina sa de Facebook informații esențiale cu privire la documentele medicale necesare înscrierii și transferului în unitățile de învățământ în anul școlar 2023-2024.

Citește și S-a stabilit dacă uniformele vor fi obligatorii în noul an școlar. Ce au decis parlamentarii

Care sunt actele necesare pentru înscriere sau transfer, de la creșă până la liceu

Conform Anexei nr. 16 la Metodologia cuprinsă în ordinul MS/ME nr. 2.508/4.493/2023, Direcția de Sănătate Publică Alba enumeră documentele medicale necesare în funcție de stadiul de înscriere sau transfer:

La înscrierea în creșă/grădiniță:

– Adeverința medicală de înscriere în colectivitate, conform modelului din Anexa nr. 16.1, eliberată de medicul de familie.
– Avizul epidemiologic.
– Dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2.

La înscrierea în clasa pregătitoare:

– Dacă copilul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverința medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3, eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate.
– Dacă copilul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea în clasa a IX-a:

– Dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverința medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3, eliberate de medicul școlii frecventate.
– Dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

În cazul transferului între diferite unități de învățământ:

– Dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar.
– Dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o creșă/grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

Este important de menționat că, conform acestor reguli, avizul epidemiologic nu este solicitat la revenirea din vacanțe pentru antepreșcolari, preșcolari și elevi. Avizul epidemiologic este necesar doar la înscrierea inițială a copilului în creșă sau grădiniță.

Listă vaccinuri obligatorii și vaccinuri opționale România 2023

Potrivit Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, pe lângă vaccinurile obligatorii prevăzute în schema naţională de vaccinare împotriva bolilor grave, precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, Haemophilus influenzae, rujeola, rubeola şi oreionul, există şi alte vaccinuri, în categoria celor opţionale.

Vaccinul împotriva virusului HPV, vaccinul antivaricelos (varicela) şi vaccinul împotriva hepatitei A (numită „boala mâinilor murdare”) sunt doar câteva dintre vaccinurile opţionale. Un alt vaccin opţional este cel împotriva infecţiilor cu streptococcus pneumoniae, acesta fiind o cauză bacteriană frecventă a otitelor, pneumoniilor şi meningitelor la copil.

Vaccinuri obligatorii:

  • Vaccinul contra tuberculozei de tip Calmette Guerrin (BCG) –  pentru prevenirea îmbolnăvirii nou-născuților de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch;
  • Vaccinul hepatitic B – pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B;
  • Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa – VPI – HiB – HB) – utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip  B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni;
  • Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) – utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni, cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare;
  • Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat (DTPa – VPI) – utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani;
  • Vaccinul pneumococic – oferă protecție împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor și meningitei pneumococice.

Citește și Bani gratis de la stat pentru sute de mii de români. Se vor acorda noi vouchere de 500 de lei într-o tranșă unică