Noi reguli la vânzarea laptelui și a produselor lactate. Au început controalele în marile magazine

Hypermarketurile, supermarketurile şi magazinele alimentare sunt obligte să schimbe regulile cu privire la vânzarea laptelui și a produselor lactate. Mai exact, comercianții au schimbat spațiune de prezentare și vânzare, separând produsele lactate obținute 100% din lapte de cele pe bază de lapte sau cu adaosuri vegetale, precum margarina.

15 mart. 2023, 13:32
Noi reguli la vânzarea laptelui și a produselor lactate. Au început controalele în marile magazine

De anul acesta, agenţi economici pot comercializa produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare şi specialităţile din grăsimi hidrogenate sau vegetale doar într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită a cumpărătorului cu privire la conţinutul acestor produse.

”Această lege a apărut ca o nevoie în protecția drepturilor consumatorilor. Producătorii trebuie să înțeleagă că utilizarea unor denumiri care mențin această stare de confuzie nu e de dorit”, a spus Adrian Belghiru, reprezentant al Ministerului Agriculturii.

În luna februarie 2023 au fost adoptate normele metodologice ale Legii laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022, iar acestea au intrat în vigoare pe 10 februarie.

”Perioada pe care o traversăm îl determină pe consumator să ia decizia de tranzactionare în funcție de preț și mai puțin interesat de ceea ce scrie pe etichetă”, a spus Horia Constantinescu, preşedinte ANPC, la TVR.

Citește și: Cât timp trebuie păstrate alimentele în congelator. Termenul de valabilitate pentru carne, legume, fructe, lactate și produsele de panificație

De asemenea, s-a decis înființarea structurii ”Observatorul laptelui”, care va monitoriza piaţa laptelui şi a produselor lactate.

Medicii veterinari, comisarii de la Protecția Consumatorilor și Fisc au inceput deja controale în magazine, deocamdată pentru a-i informa pe patroni și administratori despre regulile impuse prin noua lege a laptelui.