Noi reguli pentru construcţia de locuinţe: Ce este interzis de la 31 august

Toate persoanele care vor sa-si construiasca locuinte, inclusiv la tara, sunt nevoite sa angajeze un diriginte de santier care sa verifice calitatea lucrarilor, se arata intr-un act normativ intrat astazi in vigoare. Cei care nu procedeaza in acest fel risca sa primeasca amenzi de pana la 10.000 de lei.

31 aug. 2015, 10:11
Noi reguli pentru construcţia de locuinţe: Ce este interzis de la 31 august

Persoanele care vor sa construiasca locuinte – sau sa le modifice, modernizeze, repare, consolideze – trebuie sa aiba proiecte tehnice verificate si sa angajeze un diriginte de santier pentru controlarea lucrarilor, potrivit Legii nr. 10/1995. Pana ieri, actul normativ prevedea ca, in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, erau exceptate de aceste reguli locuintele cu parter si parter plus un etaj, precum si anexele gospodaresti.

Citeşte şi Se schimbă legea. Cum mai poţi să construieşti o casă

Aceasta exceptie a fost eliminata, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie si care se aplica efectiv de astazi

Concret, si cei care construiesc case la tara – sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente – sunt obligati sa angajeze diriginti de santier autorizati, chiar daca cladirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. In plus, de verificarea calitatii lucrarilor se ocupa si responsabilii tehnici cu executia autorizati, care sunt angajati de catre persoanele ce executa efectiv lucrarile.

Citeşte şi Cum să îţi construieşti o casă REZISTENTĂ LA CUTREMUR

„Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (…) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor”, scrie in noul act normativ.

Pe deasupra, proiectele, executia lucrarilor si a constructiilor trebuie expertizate tehnic de catre experti tehnici atestati.

Atentie! Persoanele care nu angajeaza un diriginte de santier pentru a verifica executia lucrarilor pot fi amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

La tara, proiectele tehnice nu sunt controlate pentru casele care au doar parter

Proiectele tehnice trebuie controlate, inainte de a fi folosite, de catre verificatori atestati in acest sens, scrie in Legea nr. 177/2015. Verificatorii trebuie neaparat sa fie alte persoane in afara de cele care au intocmit proiectele.

„Verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale aplicabile, se efectueaza de catre specialisti verificatori de proiecte atestati pe domenii/subdomenii si specialitati, altii decat specialistii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a caror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiza tehnica”, scrie in noua lege.

Cu toate acestea, proiectele tehnice nu sunt verificate atunci cand este vorba delocuinte unifamiliale care au doar parter si de anexe gospodaresti ale persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. Aceeasi regula se aplica si pentru constructiile provizorii ce nu necesita autorizatii de construire.

Atentie! In cazul lucrarilor care sunt facute fara ca proiectele tehnice sa fie verificate de specialisti atestati, amenzile aplicabile sunt cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.

In alta ordine de idei, autoritatile vor veni sa controleze lucrarile, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). De la aceste verificari sunt exceptate, totusi, locuintele unifamiliale care au doar parter si anexele gospodarestiale persoanelor fizice, aflate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. De asemenea, inspectorii nu controleaza nici constructiile provizorii si lucrarile care se pot face fara a fi necesara o autorizatie de construire.

Proprietarii platesc statului o cota din valoarea lucrarilor

Noua lege dispune ca investitorii sau proprietarii trebuie sa vireze o anumita suma de bani catre ISC.

Mai exact, suma este echivalenta cu o cota de 0,5% din valoarea autorizata (fara TVA) a lucrarilor pentru realizarea locuintelor noi si a lucrarilor de interventie la casele existente.

Suma se plateste catre ISC dupa cum urmeaza:

  • 50% din bani trebuie virati la data transmiterii la ISC a instiintarii referitoare la data inceperii lucrarilor autorizate;
  • restul banilor (suma ce se calculeaza ulterior in functie de valoarea finala a lucrarilor) trebuie virati la data semnarii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

Nerespectarea acestor termene este penalizata. Detalii despre sancţiuni, pe avocatnet.ro