Noi reguli privind ajutorul de 2.000 de lei pentru nou-născuți. Când vor primi mamele banii

Mamele cu venituri reduse, cele cu dizabilități, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore să primească de la stat un ajutor destinat îngrijirii nou-născuților, în valoare de 2.000 de lei.

02 apr. 2023, 11:03
Noi reguli privind ajutorul de 2.000 de lei pentru nou-născuți. Când vor primi mamele banii

Printr-un ordin apărut miercuri, Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene a stabilit procedura de distribuire a ajutorului de 2.000 lei pentru nou-născuți. Nu peste multă vreme, mamele vor putea beneficia efectiv de banii de la stat.

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, introduse anul trecut prin OUG 113/2022, este cuprinsă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1.154/2023, ce se aplică deja, anunță avocatnet.ro.

Citește și: Acte și documente necesare pentru Ajutor Social 2023. Vezi cine poate beneficia de tichete sociale

Lista destinatarilor finali eligibili trebuie comunicată de către autoritățile locale către instituțiile prefectului, în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni.

După aceea, în baza listelor verificate și centralizate la prefectură, se tipăresc suporturile electronice pentru tichete sociale pentru nou-născuți (sub forma unor carduri). Apoi, cardurile ajung la primării, care, în a doua parte a lunii următoare lunii de referință, distribuie destinatarilor finali eligibili tichetele sociale pe suport electronic pentru cuplurile mamă – nou-născut.

Citește și: Ajutor de 200 de euro pentru elevii și studenții de până în 26 de ani. Ce condiții trebuie să îndeplinească

 

Cine va beneficia de ajutorul de 2.000 lei

De ajutorul bănesc de 2.000 de lei pot beneficia mamele care:

  • beneficiază de venitul minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
  • fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
    au dizabilități;
  • se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
  • nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile;
  • sunt minore.
  • mamele provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

 

Ajutorul de 2.000 lei va putea fi folosit pentru cumpărarea de produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia, precum scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic.