Noi RESTRICŢII în România începând de luni! Ce se întâmplă cu terasele şi restaurantele din ţară

Apar noi restricții în România începând de luni. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat, printr-un document oficial, măsurile suplimentare aplicate în cazul restaurantelor și teraselor, cu scopul prevenirii și combaterii pandemiei de coronavirus.

06 nov. 2020, 05:53
Noi RESTRICŢII în România începând de luni! Ce se întâmplă cu terasele şi restaurantele din ţară

Pentru spaţiile exterioare în care se desfăşoară activităţi de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care au fost amenajate şi pot fi asimilate spaţiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile următoarele reguli şi măsuri:

activitatea este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;

activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Ce se înţelege prin terase

Raed Arafat a explicat în ce regim sunt încadrate terasele cărora li s-au pus sticlă sau diverși pereți și a precizat că ele devin închise conform legii produselor de tutun unde a fost reglementată noțiunea.

„Cu răcirea vremii, la unele terase, chiar dacă sunt în afara spaiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-au pus sticlă și diverse tipuri de pereți, pentru a păstra căldura, dar ele devin spații închise.

Definirea este clară, încât acelea care se încadrează în definirea spațiilor închise, așa cum a fost prevăzută în legea produselor de tutun, un spațiu închis este cel care are acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare.

Orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis și se aplică regula spațiilor închise din restaurante după incidență. Aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise”, a precizat Raed Arafat, care a explicat articolul 8 din Hotârârea CNSU privind restricțiile care intră în vigoare luni, 9 noiembrie.

Măsurile de restricție se vor menține pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acestei perioade, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau
modificarea acestora.

DOCUMENTUL care instituie lockdown parţial în România. Lista RESTRICŢIILOR care se aplică de luni