Noi restricţii în România. Raed Arafat: Circulaţia va fi permisă până la ora 20:00, iar magazinele se vor închide la ora 18:00 DOCUMENT

Noi restricţii au fost adoptate în şedinţa de guvern de joi seară. Raed Arafat a anunţat că circulaţia în zonele în care rata de infectare a depăşit 4 la mia de locuitori va fi permisă până la ora 20:00. Noile măsuri vor intra în vigoare începând de vineri seară.

25 mart. 2021, 20:20
Noi restricţii în România. Raed Arafat: Circulaţia va fi permisă până la ora 20:00, iar magazinele se vor închide la ora 18:00 DOCUMENT

Noi restricţii în România. Raed Arafat a anunţat că circulaţia va fi restricţionată în weekend, în localităţile în care rata de incidenţă depăşeşte 4 la mie. Măsurile se vor lua automat pe baza incidenţei cazurilor de infectare.

Noi restricţii în România. Raed Arafat, anunţul de ultimă oră

Citeşte şi DOCUMENT. Avem lista tuturor restricţiilor aprobate de Comitetul Naţional de Urgenţă

„În cursul saptamanii care a trecut am avut o sedinta unde a fost discutata situatia actuala, au fost propuse mai multe masuri care au fost discutate astazi.

Măsurile care au fost adoptate sunt:

– Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia – unde incidenţa este peste 4 la mie în ultimele 14 zile – în timpul week-endului vineri, sâmbătă, duminică circulaţia să fie permisă doar până la ora 20.00. La operatorii economici activitatea să fie redusă până la ora 18.00. Revenirea asupra acestor măsuri se face când se revine sub 3,5 la mie.

– Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici funcţionează până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 7 la mie. Cei care vor ieşi din casă după ora 20:00 vor avea nevoie de declaraţie pe propria răspundere.

Pentru noaptea de 27.03 – 28.03 măsura va fi limitată sau bine extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa la oficierile religioase pentru sărbătoarea Pesah.

Farmaciile şi benzinăriile funcţionează normal.

Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulaţia persoanelor în intervalul 20.00 – 02.00 pentru deplasarea la slujbele religioase ocazionate cu Paştele catolic.

S-a discutat şi de 1 mai – 2 mai, Paştele ortodox, care şi atunci vor fi stabilite ore de participare, însă nu va apărea în hotărârea de Guvern acest lucru pentru că actuala hotărâre de Guvern e actuală până în 14 aprilie, şi Paştele ortodox e la începutul lui mai şi va apărea reglementarea în următoarea prelungire a stării de alertă. Nu se pune problema sa se spună că lumea nu va putea să meargă la slujba de Înviere.

Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată când se depăşeşte rata de 4 la mie şi se va reveni când scade sub 3,5 la mie.

A fost actualizată şi lista ţărilor pentru carem la întoarcerea în România, este necesară carantina, iar Marea Britanie nu se mai află pe această listă. Deci se va putea călători spre Marea Britanie fără carantină dinspre România.

Nu suntem singura ţară care ia aceste măsuri”, a conchis Arafat.

Raed Arafat anunță revenirea la copiilor la școală

Şeful DSU a declarat, joi seara, după ședința de Guvern, că elevii ar putea reveni la școală, dacă vaccinarea va decurge într-un ritm susținut.

”Ne dorim ca după această vacanță (n.r. vacanța începe pe 2 aprilie), copiii să revină la școală. Cu cât vaccinăm mai mult, cu atât impactul virusului va scădea. Să ne vaccinăm și într-o lună, două, vom vedea un impact mai serios.”, a declarat Raed Arafat.

Modul de calcul al incidenţei. Anunţul ministrului Sănătăţii

Vlad Voiculescu a vorbit despre modul de calcul a incidenţei la 14 zile.

„Modul de calcul al incidentei este de 14 zile, doar ca ne uitam la 14 zile incepand cu a treia zi in urma pentru a avea toate datele. Dureaza 48 de ore ca aceste teste sa fie alocate catre un judet sau altul. diferenta nu este fenomenala, este una care intarzie la un moment dat adoptarea unor masuri. daca ne uitam la saptaman aceasta, diferenta este undeva la doua zile”, a spus Vlad Voiculescu.

Citeşte şi Noi restricţii în Bucureşti. Prefectul Capitalei: Măsurile se vor aplica de vineri seară

Noi restricţii în România. Prefectul Capitalei: Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă se va reuni vineri dimineaţă

Hotărâre CNSU Nr 20 by Dobran Viorel on Scribd

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se va reuni în şedinţă vineri dimineaţă, pentru a stabili noile măsuri care se vor lua pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, a declarat, joi, prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Potrivit acestuia, şedinţa va fi convocată după ce va fi publicată hotărârea de Guvern privind noile măsuri, se va desfăşura la 8,00 – 9,00 dimineaţa, iar noile prevederi vor putea fi aplicate de vineri seara.

El a menţionat că, pentru moment, nu are hotărârea de Guvern, deci nu poate spune exact care vor fi măsurile ce se vor aplica. „Ştim că există în plan ca măsurile să vizeze diminuarea programului agenţilor economici, scăderea orei până la care putem ieşi afară din case şi circulaţia în afara Bucureştiului. (…) Cu privire la mall-uri, cel puţin în Bucureşti, vom lua măsuri ca să evităm aglomeraţia”, a spus Stoica.

Prefectul a precizat că pentru mijloacele de transport în comun se vor lua măsuri pentru informarea călătorilor cu privire la obligativitatea purtării măştii de protecţie sanitară, de păstrare a distanţei. „STB a făcut şi el propuneri, care vor fi supuse aprobării CMBSU, pentru monitorizarea numărului de călători în timp real şi cu forţele proprii pe cale le au şi stabilirea fluxului de intrare-ieşire”, a completat el.

Agenţii economici vor avea un program mai restrâns decât în prezent, a susţinut Alin Stoica. El a adăugat că nu se va putea ieşi din Bucureşti decât în anumite situaţii, dacă Guvernul va lua o hotărâre în acest sens.

Conform prefectului, dacă în urma aplicării noilor măsuri nu se va observa o scădere a ratei de infectare cu SARS-CoV-2, este posibil ca acestea să fie schimbate. El şi-a exprimat însă speranţa că peste 2-3 săptămâni se va înregistra o îmbunătăţire a situaţiei, caz în care autorităţile vor consulta specialiştii şi s-ar putea reveni asupra măsurilor luate.

„Eu nu m-aş uita şi nu mă uit pe ratele de la diversele sectoare, suntem în acelaşi oraş şi este irelevant în care sector e rata de infectare e mai mare”, a subliniat Alin Stoica.