Noi restricţii pregătite pentru populaţie după creşterea incidenţei COVID. Scenariile prevăd ieşirea din casă pe bază de declaraţie, închiderea mall-urilor

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) se reuneşte duminică în şedinţă pentru prelungirea măsurilor care sunt în vigoare pentru a evita răspândirea COVID-19. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că nu s-a cerut carantinarea Bucureştiului. Şi premierul Cîţu exclude varianta unui lockdown în perioada următoare. Cu toate acestea, surse precizează că s-ar putea impune noi restricţii precum închiderea mall-urilor sau declaraţie pe propria răspundere pentru a ieşi din casă în weekend după ora 18.00.

21 mart. 2021, 08:35
Noi restricţii pregătite pentru populaţie după creşterea incidenţei COVID. Scenariile prevăd ieşirea din casă pe bază de declaraţie, închiderea mall-urilor

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) se reuneşte duminică în şedinţă pentru prelungirea restricţiilor aflate în vigoare. Bucureştiul se află în scenariul roşu, iar incidenţa COVID-19 a ajuns la la 4.85 cazuri la mia de localităţi.

Bucureştiul a raportat sâmbătă 1.433 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, aproximativ o pătrime din numărul total de noi infectări raportat la nivelul întregii ţări.

Reuniunea CMBSU va avea loc la Prefectura Capitalei la ora 12,00.

Citeşte şi: Florin Cîţu, apel la populaţie să respecte măsurile anti-covid: „Numai așa vom trece cu bine peste această perioadă”. Ce spune despre LOCKDOWN

„Duminică va fi o şedinţă de Comitet Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, pentru prelungirea măsurilor care sunt şi azi în vigoare. Ele fuseseră luate pentru 14 zile şi expiră duminică. Vor fi prelungite cel mai probabil în forma de azi”, a declarat, vineri, prefectul Alin Stoica.

„La acest moment nu s-a pus în discuție carantinarea Bucureștiului. Ilfov a venit cu carantinarea mai multor localități la care am semnat pe baza datelor pe care le au”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat.

Cu toate acestea, surse citate de România TV au precizat că autorităţile au declarat şi despre alte posibile restricţii pentru bucureşteni, în cazul în care rata de infectare nu scade. Autoritățile au pe masă două scenarii cu care vor merge la ședințele organizate de Prefectura Capitalei

Unul dintre scenarii prevede carantinare zonală, dar obligatoriu vom ieși din locuință doar pe baza declarației pe propriei răspundere. În acest scenariu, mall-urile și sălile de fitness ar rămâne deschise de luni până vineri.

Al doilea scenariu presupune carantinarea totală în weekend, închiderea mall-urilor, închiderea sălilor de fitness, ieșire doar pe baza declarației pe proprie răspundere. Acest lucru înseamnă că putem circula în caz de urgenţă medicală, la job, putem circula pentru îngrijirea persoanelor vârstnice sau pentru achiziționarea alimentelor strict esenţiale. Scenariul mai prevede interzicerea părăsirii localităţii, dar și interzicerea circulaţiei pe timp de noapte între orele 18.00 și 05.00.

Citeşte şi: Aproape trei milioane de oameni au murit din cauza infecţiei cu COVID. Clasamentul roşu al ţărilor cu cele mai multe victime

Pe 7 martie, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis, printre altele, interzicerea activităţii restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, având în vedere incidenţa de COVID-19 de peste 3 la mia de locuitori în Capitală. De asemenea, CMBSU a hotărât că preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi până la jumătate dintre elevii claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi ai celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal merg la cursuri.