Noi şcoli din Capitală își suspendă cursurile cu prezenţă fizică din cauza infectărilor COVID. Printre ele se află şi colegiile „Gheorghe Lazăr” și „I.L. Caragiale”

Alte nouă şcoli şi licee din Bucureşti îşi suspendă cursurile cu prezenţă fizică din cauza creşterii uriaşe a infectărilor cu Covid, a decis Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. Printre acestea se numără şi colegiile "Gheorghe Lazăr" și "I.L. Caragiale".

12 oct. 2021, 18:04
Noi şcoli din Capitală își suspendă cursurile cu prezenţă fizică din cauza infectărilor COVID. Printre ele se află şi colegiile „Gheorghe Lazăr” și „I.L. Caragiale”

Alte nouă şcoli şi licee din Bucureşti îşi suspendă cursurile cu prezenţă fizică din cauza creşterii uriaşe a infectărilor cu Covid, a decis Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. Printre acestea se numără şi colegiile „Gheorghe Lazăr” și „I.L. Caragiale”.

Conform Prefecturii Capitalei, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a dispus suspendarea cursurilor cu prezența fizică pentru următoarele unități de învățământ:

  • Colegiul Național I.L. Caragiale (sector 1), pentru perioada 12.10-25.10.2021
  • Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida (sector 2), pentru perioada 12.10-25.10.2021
  • Școala Gimnazială Nr. 307 (sector 3), pentru perioada 12.10-25.10.2021;
  • Școala Gimnazială Just4Kids (sector 3), pentru perioada 11.10-24.10.2021;
  • Școala Gimnazială nr. 195 (sector 3), pentru perioada 12.10-25.10.2021;
  • Colegiul Național Gheorghe Lazăr (sector 5), pentru perioada 11.10-24.10.2021;
  • Școala Gimnazială Nr. 167 (sector 6), pentru perioada 11.10-24.10.2021;
  • Liceul Teoretic Marin Preda (sector 6), pentru perioada 11.10-24.10.2021;
  • Colegiul Tehnic Iuliu Maniu (sector 6), pentru perioada 11.10-24.10.2021.

Directorii unităților de învățământ vor asigura punerea în aplicare a prevederilor hotărârii adoptate, precizează Prefectura.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că şcolile decid singure, în functie de numărul de infectări de la nivel unităţii de învăţământ, dacă trebuie să trebuie să treacă în sistem online sau nu.

„Sunt 17000 de școli în România. Avem două reguli de bază care au fost ușor înțeles: la apariția unei îmbolnăvire într-o clasă se suspendă activitatea la nivelul clasei. A doua regulă, la apariția suspendării unui număr de clase egal cu cel puțin jumătate din numărul claselor din școală se suspendă activitatea fizică la nivelul întregii școli. Aceste reguli generale au fost corect înțelese.

Dar avem pe de altă parte articolul șase alineatul nouă și articolul trei alineatul doi care reglementează situațiile specifice mult diferită de la o școală la alta, de la un județ la altul. Cu titlu de exemplu situația este diferită într-o școală în care rata de infectare este peste șase la mie, este șase , unu la mie și într-o școală în care rata de infectare în localitate este 18, 19 sau 20 la mie. Situația este diferită într-o școală în care avem un caz de îmbolnăvire sau de carantină are în rândul cadrelor didactice, sau niciun caz, față de situația în care avem 10 – 15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul școlii.

Situația este diferite într-o școală care are clase cu număr redus de elevi și în care se învață într-un singur schimb, față de o școală în care sunt trei schimburi cu efective duse la maximum din perspectiva numărului de elevi. Aceste situații sunt cunoscute doar la nivelul școlii și atunci separat de regulile generale, cunoscute, cele două, avem o posibilitatea trecerii în online a oricărei școli din România, se emite această solicitare prin conducerea școlii, care este singura capabilă să cunoască realitățile din acea școală. Situația este de solicitare către inspectoratul școlar județean, dacă școala, din lipsă de resurse, nu are suficiente cadre didactice, pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la școală cu prezență fizică, iar rata de infectare este atât de mare în localitatea încât o mare parte din părinți își exprimă îngrijorarea și refuză să își trimită copiii la școală”, a declarat ministrul, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.