Ce se întâmplă cu şcolile. Anunţul de ultimă oră al ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei anunţă ce se întâmplă cu şcolile în urma numărului mare de infectări din ultima perioada. Sorin Cîmpeanu a făcut noi precizări după ce a avut o întâlnire cu Inspectoratele Şcolare Judeţene.

11 oct. 2021, 15:15
Ce se întâmplă cu şcolile. Anunţul de ultimă oră al ministrul Educaţiei

Ce se întâmplă cu şcolile. Ministrul Educaţiei a anunţat că şcolile decid singure, în functie de numărul de infectări de la nivel unităţii de învăţământ, dacă trebuie să trebuie să treacă în sistem online sau nu.

Ce se întâmplă cu şcolile. Sorin Cîmpeanu: „Şcolile decid singure dacă trec sau nu în online”

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: Chiar şi în universităţi, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înţelegere faţă de importanţa vaccinării, avem o rată de vaccinare sub media europeană

„Legând îngrijorările legitime, atât din partea părinților, elevilor, cat și din partea cadrelor didactice, ordinul comun al ministrului Educației pentru asigurarea dreptului la educație, ministrului sănătății pentru asigurarea dreptului la sănătate prevede toate situațiile posibile. Reglementează orice situație poate să apară.

Sunt 17000 de școli în România. Avem două reguli de bază care au fost ușor înțeles: la apariția unei îmbolnăvire într-o clasă se suspendă activitatea la nivelul clasei. A doua regulă, la apariția suspendării unui număr de clase egal cu cel puțin jumătate din numărul claselor din școală se suspendă activitatea fizică la nivelul întregii școli. Aceste reguli generale au fost corect înțelese.

Dar avem pe de altă parte articolul șase alineatul nouă și articolul trei alineatul doi care reglementează situațiile specifice mult diferită de la o școală la alta, de la un județ la altul. Cu titlu de exemplu situația este diferită într-o școală în care rata de infectare este peste șase la mie, este șase , unu la mie și într-o școală în care rata de infectare în localitate este 18, 19 sau 20 la mie. Situația este diferită într-o școală în care avem un caz de îmbolnăvire sau de carantină are în rândul cadrelor didactice, sau niciun caz, față de situația în care avem 10 – 15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul școlii.

Situația este diferite într-o școală care are clase cu număr redus de elevi și în care se învață într-un singur schimb, față de o școală în care sunt trei schimburi cu efective duse la maximum din perspectiva numărului de elevi. Aceste situații sunt cunoscute doar la nivelul școlii și atunci separat de regulile generale, cunoscute, cele două, avem o posibilitatea trecerii în online a oricărei școli din România, se emite această solicitare prin conducerea școlii, care este singura capabilă să cunoască realitățile din acea școală. Situația este de solicitare către inspectoratul școlar județean, dacă școala, din lipsă de resurse, nu are suficiente cadre didactice, pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la școală cu prezență fizică, iar rata de infectare este atât de mare în localitatea încât o mare parte din părinți își exprimă îngrijorarea și refuză să își trimită copiii la școală”, a declarat ministrul în cadrul conferintei de presă.

Potrivit ministrului, directorii școlilor și Consilul de Administrație al școlii au datoria și responsabilitatea să cunoască situația din școală, precizând că „de aceea și-au asumat conducerea și destin ale unei școli”.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, răspuns pentru Consilul Elevilor: Există deja posibilitatea ca școlile să decidă trecerea în online

Ministrul Educaţiei, mesaj pentru părinții care țin copiii acasă

„Înțeleg îngrijorarea legitimă, îngrijorare pe care o consideri legitimă din partea părinților care au copii în școli în care rata de infectare este foarte mare. În același timp însă, știut fiind faptul că molurile și multe alte activități sunt deschise, îmi place să cred că acei părinți care se îngrijorează cu privire la siguranța copiilor în școală se vor îngrijora și cu privire la trimitere a copiilor în alte colectivități în care activitățile sunt permise.

Ai autoritatea Ministerului Educației este asupra sistemului de educație, cu privire la alte domenii am făcut solicitări ferme de consolidarea acestor controale și ele sunt prevăzute atât în ordinul comun de ministru cat și în hotărârea CNSU. Din perspectiva Ministerul Educației inspectoratele școlare județene au făcut aceste controale în școli pentru respectarea normelor sanitare. Din păcate nu se constată că regulile nu se respectă, nu numai în școli, nu se respecte la nivelul întregii societăți. Constatăm că este foarte slab înțeleasă importanța și necesitatea vaccinării, importanța și necesitatea respectării normelor de protecție sanitară. Nu numai în școli”, a transmis Sorin Cîmpeanu.


loading...