Noi taxe pentru companiile din sectorul energetic. Ce se va întâmpla cu PREŢUL ENERGIEI din 2014

Noile taxe care vor fi introduse de la 1 ianuarie şi care vor fi aplicate companiilor din sectorul energetic nu ar trebui să afecteze foarte mult preţul final al energiei, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-o conferinţă de profil.

RomaniaTV.net
06 nov. 2013, 10:00
Noi taxe pentru companiile din sectorul energetic. Ce se va întâmpla cu PREŢUL ENERGIEI din 2014

Întrebat dacă noile taxe vor fi suportate de companiile energetice sau de consumatorii finali, Niţă a răspuns: „Principiul trebuie să fie win-win, trebuie să câştige toată lumea”, a precizat el.

Niţă a dat drept exemplu o taxă aplicată companiilor petroliere în Statele Unite, unde pentru o sondă se plătesc 50.000 de dolari în primul an, 40.000 de dolari în al doilea an şi 30.000 de dolari pe an până la epuizarea zăcământului.

„Nu văd de ce în România nu ar trebui introduse astfel de taxe. Nu am făcut calculele privind impactul în preţul final. ANRE trebuie să le facă, nu Departamentul pentru Energie. Dar părerea mea este că aceste taxe nu pot influenţa foarte mult preţul energiei. De la 1 ianuarie, majorarea de preţ va fi de doar 1%, iar o taxă pe stâlpi nu poate să influenţeze foarte mult. ANRE va face toate calculele şi va spune exact”, a spus Niţă.

Ministrul a amintit că, de la 1 ianuarie, va scădea cu 10% contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi, în plus, se vor căuta metode de a reduce tarifele de transport la energie şi gaze naturale, măsuri care vor avea ca efect scăderea facturii la energie.