Noi taxe pentru români. Ce aduce ANRE în atenția prosumatorilor

ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, dorește să diminueze sau să impună taxe suplimentare pentru investițiile prosumatorilor.

10 oct. 2023, 18:52
Noi taxe pentru români. Ce aduce ANRE în atenția prosumatorilor

Ce este un prosumator?

Un prosumatorul este cel care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produce energie din surse regenerabile. Surplusul de energie regenerabilă realizat de către acesta este injectat în rețea, aplicându-se apoi prosumatorilor mecanismul de compensare cantitativă.

Cum stă treaba cu aceste taxe?

Taxele se vor aplica în cazul în care investiţiile vor ajunge să depășească capacitatea de producție de peste 8% din puterea totală instalată în țara noastră. Bende Sandor, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților menționează că aceste facilități sunt disponibile atât timp cât nu stânjenesc în niciun fel rețelele electrice: „Vreau să vă spun că şi Uniunea Europeană şi legislaţia actualmente în vigoare spun că aceste facilităţi (pentru prosumatori – n. r.) se pot da şi se vor da atâta timp cât nu afectează reţelele.”

Așadar, în urma unui studiu, ANRE transmite că va mai putea să oprească, să mai diminueze sau să taxeze în plus aceste investiţii în momentul în care prosumatorii ajung la o capacitate de producţie de peste 8% din puterea totală instalată a României, ceea ce este considerat astăzi undeva la 18 GW, 18.000 de MW.

Citește și:  Firmele de pariuri și jocuri de noroc, supuse taxelor și legilor mai dure.

Bende Sandor estimează că acest procent de 8% din 18.000 de MW înseamnă aproximativ 1.400-1.500-1.600 MW și că prosumatorii din România se apropie rapid de această țintă, deoarece media per prosumator este de peste 1.000 de MW putere instalată în momentul de față.

„Ne apropiem vertiginos. Am depăşit 1.000 MW puterea instalată şi problemele în reţelele de distribuţie au început să apară. Este posibil că cineva va comanda un studiu să vedem dacă rezistă.

În primul şi primul rând, avem nevoie şi de producţie, avem nevoie şi de o tranziţie spre energia verde. Avem nevoie şi de un preţ pe care românii, cetăţenii români şi firmele din România să le poată plăti şi să rămână competitive pe piaţă, dar avem nevoie şi de siguranţă în ceea ce înseamnă furnizarea, distribuţia energiei electrice. Şi aici nu ne putem juca”, a mai subliniat Bende Sandor pentru adevarul.ro.

Citește și: Bani de la stat pentru ziua de naștere. Se dau 200 de euro de la Guvern pentru persoanele care îndeplinesc aceste condiții