Noi trupe NATO în România. Klaus Iohannis a semnat luni documentul

Preşedintele Klaus Iohannis a informat Parlamentul că ”s-a hotărât extinderea prezenței forțelor aliate pe teritoriul țării noastre”.

19 dec. 2022, 12:22
Noi trupe NATO în România. Klaus Iohannis a semnat luni documentul

Președintele Klaus Iohannis informează Parlamentul României că, a aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO.

„În contextul conflictului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, SACEUR a propus și a primit sprijinul națiunilor aliate pentru inițierea unor măsuri de vigilență sporită pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic. În acest sens și în concordanță cu deciziile adoptate la Summit-ul de la Madrid din 28 – 30 iunie, s-a hotărât extinderea prezenței forțelor aliate pe teritoriul țării noastre, ca răspuns la dinamica situației de securitate regională.
În urma discuțiilor bilaterale dintre autoritățile politice din România și din Macedonia de Nord, autoritățile politice macedonene au aprobat participarea la activitățile de vigilență sporită pe teritoriul României cu un detașament de infanterie și tehnică aferentă”, transmite președintele României, Klaus Iohannis, Parlamentului.

Nouă ameninţare nucleară din partea Rusiei. Kremlinul a publicat imagini cu racheta hipersonică Avangard VIDEO

Structura macedoneană este subordonată Brigăzii Multinaționale de Sud-Est și este dislocată în garnizoana Caracal pentru a participa la exerciții și activități de instruire în comun, precum și în cadrul operațiilor aliate, începând cu luna noiembrie 2022.

Iohannis spune, în scrisoarea adresată președinților celor două Camere ale Parlamentului, că în urma analizei de securitate din regiune și a solicitărilor Alianței Nord-Atlantice, în conformitate cu art. 119 din Constituția României și cu prevederile art. 4 alin. (1) din Legea 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armatelor străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, „informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO”.

Ucraina recunoaşte că a vrut să-l asasineze pe șeful Statului Major General al Armatei ruseşti, dar SUA s-a opus
Potrivit președintelui, ministrul Apărării Naționale este mandatat să aprobe eventualele modificări de personal, tehnică militară și privind perioada de dislocare în cadrul detașamentului macedonean, în funcție de necesitățile operaționale și de evoluția de securitate în regiune, cu informarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.