Noi veşti legate de momentul apariţiei unui vaccin împotriva COVID-19! Specialiştii americani explică de ce nu va fi lansat în 2020

Întreaga planetă se luptă pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19. Anunţul preşedintelui Donald Trump, care spunea că vaccinul ar putea apărea mai devreme de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din noiembrie, a dat speranţă foarte multor oameni. Acum, însă, specialiştii vin cu veşti proaste şi susţin că aşteptarea se prelungeşte.

RomaniaTV.net
11 aug. 2020, 07:31
Noi veşti legate de momentul apariţiei unui vaccin împotriva COVID-19! Specialiştii americani explică de ce nu va fi lansat în 2020

„Cred că în anumite cazuri, da, posibil înainte, dar chiar în jurul acelui moment”, a declarat Trump în urmă cu câteva zile. Liderul SUA e convins că vaccinul va apărea „mai curând decât sfârşitul anului, ar putea fi mult mai curând”.

Contrar predicţiilor lui Trump, experţii în sănătate spun că vaccinul nu numai că nu va apărea pe piaţă înainte de 3 noiembrie, dar nu va fi lansat mai devreme de primele luni ale anului 2021.

„E exclus, e pur şi simplu exclus”, a dezvăluit doctorul Peter Hotez, specialist în vaccinuri la Colegiul de Medicină Baylor şi analist medical CNN, întrebat dacă vaccinul va fi lansat până pe 3 noiembrie.

Datele obţinute de CNN confirmă scenariul medicului Peter Hotez. Compania Monderna, care ar avea cel mai promiţător proiect pentru lansarea vaccinului, a început recent a treia fază a testărilor. În etapa aceasta, aproximativ 30.000 de voluntari vor primi două doze la un interval de 28 de zile.

Până vineri, însă, compania Moderna a trimis prima doză doar pentru 4.536 de voluntari. Specialiştii spun că în ritmul acesta Moderna nu va reuşi să testeze efectele vaccinului pe toţi voluntarii până în septembrie. Prin urmare, ar fi imposibil ca vaccinul anti-covid să apară pe piaţă înainte de noiembrie, cum spunea Trump.

„Nu văd cum ar fi posibil acest lucru”, a mai adăugat dr. Paul Offit, un alt specialist în vaccinuri de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia.

Vaccinologul mai spune că cei de la Moderna trebuie să administreze cele două doze la un interval de 28 de zile. Voluntarii care vor primi prima doză la finalul lui septembrie o pot primi pe a doua abia la sfârşitul lui octombrie. Mai mult, voluntarii trebuie să aştepte două săptămâni pentru a se constata eficienţa vaccinului.

„Acest lucru ar fi posibil abia după data alegerilor”, a explicat Offit.

Atât Hotez, cât şi Offit, au dezvăluit că vor putea exista nişte rezultate concludente ale studiului abia în primele luni ale lui 2021, cel mai devreme.

Citeşte şi Un vaccin contra coronavirus ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020

Ce crede OMS legat de apariţia unui vaccin

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este mult mai rezervată în ceea ce priveşte momentul apariţiei unui vaccin împotriva COVID-19. Potrivit directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ar putea să nu fie dezvoltată niciodată o „soluţie magică” împotriva virusului.

Directorul OMS mai spune că un număr mare de vaccinuri se află, în momentul de faţă, în faza a treia a testelor clinice. „Însă nu există o soluţie magică, pentru moment, şi ar putea să nu existe niciodată”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în urmă cu câteva zile.

Ieşirea din pandemie va dura mult timp şi va necesita o hotărâre puternică, a mai spus el, recomandând guvernelor lumii să facă tot ce pot pentru a opri răspândirea infecţiei cu COVID-19.

”Sunt multe vaccinuri în curs de testare, unele se află în ultima etapă a testelor clinice şi există speranţă. Asta nu înseamnă că vom primi vaccinul, iar cel puţin viteza cu care am atins nivelul la care ne aflăm azi este fără precedent. Unii se tem că nu vom putea dispune de un vaccin eficient sau că protecţia ar dura doar câteva luni, nu mai mult. Însă atât timp cât testele clinice nu se încheie, nu vom şti”, a mai spus șeful OMS.