Noi vouchere de la stat pentru români. Cine poate primi „până la 10 salarii minime”

Alina Gorghiu a anunțat că vor fi introduse vouchere noi pentru cetățenii români, cu o valoare de cel mult echivalentul a 5 salarii minime brute pe țară. Suma va fi suportată din bugetul Ministerului Justiției.

28 nov. 2023, 17:00
Noi vouchere de la stat pentru români. Cine poate primi „până la 10 salarii minime”

Noi vouchere de la stat! Victimele infracțiunilor vor putea beneficia de vouchere  care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute, a anunțat recent ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

„Nimic nu poate compensa drama victimelor violenței, a infracțiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor.

Și se întâmplă des asta! De aceea, în sprijinul lor, venim cu o procedură nouă de protecție”, a scris, pe Facebook, Alina Gorghiu.

Tichete de masă 2024, vouchere de vacanţă 2024. Schimbare de ultimă urmă la Guvern, ajutorul se plăteşte pe carduri restricţionate
Ea anunță că victimele infracțiunilor vor putea beneficia, într-un timp optim, de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute.

Vouchere 2024: Suma va fi suportată din bugetul Ministerului Justiției

Gorghiu susține că pot beneficia de voucher victimele asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracţiune de terorism sau orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

„Ce înseamnă timp optim? Un termen de cel mult 72 de ore de la data soluționării de către instanță a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său.

Care sunt pași de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher? Victima transmite instanței cererea de acordare a voucherului și referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

Instanța admite cererea de acordare a voucherului și stabilește cuantumul. Hotărârea se comunică atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei și se alimentează cu cuantumul stabilit.Victima primește voucherul, în baza unui proces-verbal”, arată ministrul Justiției.

Alina Gorghiu susține că acesta este un mecanism care oferă victimelor necesarul pentru acoperirea nevoilor urgente:

„Un avans din compensația financiară în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima, care se află într-o situaţie financiară precară, a solicitat avansul pentru prejudiciile suferite”.

Gorghiu: Victimele infracţiunilor vor beneficia de vouchere pentru cheltuieli imediate
„Nimic nu poate compensa drama victimelor violenţei, a infracţiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor. Şi se întâmplă des asta! De aceea, în sprijinul lor, venim cu o procedură nouă de protecţie”, a scris, vineri, pe Facebook, Alina Gorghiu.

Ea anunţă că victimele infracţiunilor vor putea beneficia, într-un timp optim, de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente şi transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Suma va fi suportată din bugetul Ministerului Justiţiei.

Gorghiu susţine că pot beneficia de voucher victimele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracţiune de terorism sau orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

DOCUMENT Marcel Ciolacu anunţă de când se aplică planul de măsuri fiscale: creşte salariul minim, se taie tichete de masă şi vouchere de vacanţă pentru cei cu salarii mari, impozit de 1% pe cifra de afaceri
„Ce înseamnă timp optim? Un termen de cel mult 72 de ore de la data soluţionării de către instanţă a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său. Care sunt paşi de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher? Victima transmite instanţei cererea de acordare a voucherului şi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente. Instanţa admite cererea de acordare a voucherului şi stabileşte cuantumul. Hotărârea se comunică atât victimei, cât şi Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei şi se alimentează cu cuantumul stabilit.Victima primeşte voucherul, în baza unui proces-verbal”, arată ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu susţine că acesta este un mecanism care oferă victimelor necesarul pentru acoperirea nevoilor urgente: „Un avans din compensaţia financiară în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima, care se află într-o situaţie financiară precară, a solicitat avansul pentru prejudiciile suferite”.