Noi vouchere pentru elevii din România. La ce pot fi folosiţi banii primiţi

Mai mulţi parlamentari de la PNL au propus, într-un proiect depus la Parlament, acordarea de vouchere pentru copiii din învăţământul preuniversitar pentru control oftalmologic şi achiziţionarea de ochelari de vedere. Propunere legislativă a trecut de votul senatorilor. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

13 oct. 2022, 09:53
Noi vouchere pentru elevii din România. La ce pot fi folosiţi banii primiţi

Elevii din învățământul preuniversitar ar putea primi vouchere de aproximativ 210 lei pentru control oftalmologic şi achiziţionarea de ochelari de vedere. Senatul a adoptat miercuri propunere legislativă privind acordarea voucherelor pentru control oftalmologic şi achiziţionare ochelari de vedere pentru elevii aflaţi în stare de vulnerabilitate materială, din învătământul preuniversitar. Mai exact, ar putea primi vouchere copiii încadraţi cu grad de handicap, care fac parte din familii ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru copii care fac parte din familii cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, copiii din familii monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Proiectul iniţial prevede acordarea voucherelor doar pentru elevii din învăţământul primar.

Citeşte şi: Vacanţă de 12 zile pentru elevi înainte de Sărbătorile de iarnă. Noutăţi majore în noul an şcolar

Potrivit proiectului, „statul finanţează, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de la Bugetul asigurărilor sociale de stat, contravaloarea voucherelor pentru control oftalmologie pentru elevii din învăţământul preuniversitar, printr-un tichet în valoare de 0,4 ISR, anual/copil”.

„Tichetul are scop exclusiv pentru efectuarea controlului oftalmologic şi achiziţionarea de ochelari de vedere pe bază de reţetă, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul. Părintele/reprezentantul legal optează pentru acest tichet, în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală. Valoarea tichetului va fi actualizată şi indexată anual, prin hotărâre a Guvernului, cu rata inflaţiei. Bonurile de valoare se acordă elevilor, care au calitate de asigurat conform legii, prin decontarea sumelor aferente din Bugetul asigurărilor sociale de stat”, prevede proiectul.

Citeşte şi: Urmează prima vacanţă şcolară, după noul format. Elevii se bucură de mai multe zile libere după schimbările aprobate de Ministerul Educaţiei

În vederea asigurării bugetului necesar bonurilor de valoare, vor fi accesate şi surse de finanţare externe, fără a se limita la programe europene de finanţare nerambursabilă.

„Bonurile pentru control oftalmologic şi achiziţionare de ochelari de vedere sunt bonuri de valoare acordate anual elevilor din învăţământul preuniversitar, pentru achitarea contravalorii următoarelor bunuri şi servicii oftalmologice: a) control oftalmologie periodic sau la nevoie; b) achitarea contravalorii ochelarilor de vedere; c) intervenţii medicale sau tratamente oftalmologice”, mai prevede actul normativ.

Bonurile vor fi utilizate de titulari pentru achiziţii de la orice operator economic de bunuri sau servicii din domeniu. Ele sunt valabile 12 (douăsprezece) luni de la data emiterii.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei, cu avizul Ministerului Sănătăţii, elaborează Programul naţional de acordare al bonurilor de valoare pentru control oftalmologie şi achiziţionare de ochelari de vedere pentru elevi şi asigură buna implementare a acestuia, începând cu anul calendaristic următor.

Instituţiile administraţiei publice locale şi judeţene pot elabora şi implementa, după intrarea în vigoare a prezentei legi, în baza unei hotărâri de consiliu local sau consiliu judeţean, în concomitent cu Programul naţional, un Program local sau judeţean de acordare al bonurilor de valoare pentru control oftalmologie şi achiziţionare de ochelari de vedere destinate elevilor din învăţământul primar, pentru elevii din raza de competenţă a unităţii administrativ teritoriale, mai prevede proiectul.

„Prin prezenta iniţiativă legislativă încercăm, pe de o parte, să educăm copiii să meargă regulat la un control medical şi, pe de altă parte, să oferim acces nediscriminatoriu al elevilor la control de specialitate şi la achiziţia de ochelari sau alte dispozitive necesare. Propunem ca valoarea voucherelor pentru controlul oftalmologic să fie în jur de 200 de lei pe an, pentru fiecare copil. Părinţii sau aparţinătorii legali să opteze la şcoală pentru a putea beneficia de aceste bonuri valorice, iar finanţarea să vină integral de la bugetul de stat”, a precizat, în expunerea de motive, deputatul PNL Christine Thellmann, iniţiator al proiectului.