Noi vouchere pentru români şi cine beneficiază de ele în 2023. Banii intră direct pe card

Guvernul României are mai multe mecanisme prin care vrea să le acorde o mână de ajutor românilor vulnerabili care fac eforturi semnificative pentru a-și plăti facturile la energie, dar și ratele la bănci sau alimentele necesare unui trai civilizat.

20 ian. 2023, 20:56
Noi vouchere pentru români şi cine beneficiază de ele în 2023. Banii intră direct pe card
Noi vouchere pentru români şi cine beneficiază de ele în 2023. Banii intră direct pe card

Noi vouchere pentru români şi cine beneficiază de ele. Cel mai important ajutor financiar în 2023 sunt voucherele de energie, aşa-zisele tichete de facturi. Este vorba de un ajutor de 1.400 de lei pe card electronic, oferit în două rate egale. Banii pot fi folosiți atât pentru achitarea facturilor la energie, cât și pentru achiziționare de lemne de foc, peleți, păcură sau butelii cu gaz lichefiat. Pentru că procedura de obținere este foarte complexă, o ordonanța guvernamentală va permite, în scopul simplificării procedurii de utilizare a tichetelor energetice, ca aceste carduri să fie folosite și pentru plăți online.

Vouchere sociale. Când vor fi alimentate cardurile cu prima tranşă din 2023

Pe de altă parte, 2,5 milioane de români vulnerabili primesc vouchere pentru alimente și mese calde prin Programul „Sprijin pentru România”, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate se  acordă sprijin material pe baza tichetului social pe suport electronic cu o valoare nominală de 250 lei / 2 luni, destinat exclusiv achiziționării produselor alimentare și meselor calde.

Citeşte şi: Vouchere 2023. 1500 de lei ÎN PLUS pe lângă cardurile de facturi de 1400 de lei. Când intră prima tranşă

Proiectul se va implementa până la data de 31.12.2023, valoarea totală eligibilă a alocării financiare fiind de 57.730.000,00 euro. În luna decembrie, MIPE a virat tranșa a IV‑a de 250 lei, pentru aprox 2,4 milioane de beneficiari, dar prima tranșă a ajutorului pentru achiziția de alimente și mese calde din 2023 va ajunge la români cu o întârziere de o lună!

O nouă categorie de vouchere pentru bucureșteni. Cine, cum și de ce bani poate să beneficieze

De asemenea, Consiliul Local al Sectorului 2 a pus în dezbatere publică proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar sub formă de vouchere lunare în valoare de 250 de lei pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Dacă proiectul se aprobă, voucherele vor putea fi folosite pentru achitarea contravalorii abonamentului, cotizaţiei lunar sau taxelor aferente necesare practicării unui sport.

Citeşte şi: VOUCHERE FACTURI 2023. E obligatoriu, informaţie oficială pentru cei care NU stau la adresa din buletin

O condiție-cheie pentru participarea la proiect este ca activitatea sportivă să se deruleze în baze sportive proprii sau deţinute în Sectorul 2.