Noi vouchere pentru români. Toți copiii din țară vor primi câte 200 de lei când împlinesc 14 ani

Vin noi vești importante pentru români. Conform unei propuneri legislative înregistrate în Senat, se ia în considerare ca românii să primească noi vouchere.

01 dec. 2022, 13:00
Noi vouchere pentru români. Toți copiii din țară vor primi câte 200 de lei când împlinesc 14 ani

Conform proiectului de act normativ, care se află deja pe masa senatorilor, atunci când împlinesc vârsta de 14 ani, persoanele cu domiciliul în România vor primi câte un voucher de 200 de lei pe care îl vor putea folosi pentru a urma cursuri de prim-ajutor.

Voucherul ar urma să se acorde în cazul în care proiectul ajunge să intre în vigoare, în momentul în care documentul va parcurge toate procedura parlamentară și va fi semnat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Valoarea voucherului în cauză va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei. El va fi emis pe suport electronic și se va acorda la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu. Excepție de la ultimă regulă se va face în cazul tinerilor care împlinesc vârsta de 14 ani, care vor primi voucherul la eliberarea actului de identitate.

”(1) Valoarea voucherelor de prim-ajutor de bază este suportată din bugetul de stat, prin bugetele locale ale unităţilor dministrativ-teritoriale. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) se transferă prin legea bugetului de stat către unităţile dministrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), unităţile administrativ-teritoriale pot aloca fondurile necesare din bugetul propriu”, se precizează în proiectul respectiv.

Citește și Ajutoare sociale pentru milioane de români în 2023. Boloş: „Avem în vedere tot ceea ce înseamnă traiul zilnic al românilor”

Cursurile de prim ajutor vor dura cel puțin trei ore și vor conține cel puțin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.).

”Astăzi, 8/10 români nu ştiu să acorde primul ajutor”, se subliniază în expunerea de motive, ce amintește, printre altele că ”România ocupă primul loc în Europa la numărul de fatalităţi rutiere, cu 92 de decese la milionul de locuitori în 2021. în condiţiile în care 50% din toate decesele rezultate în urma accidentelor rutiere au loc la câteva minute după accidenf, iar în România instituţiile de resort comunică în spaţiul public un timp de intervenţie al ambulanţei de 5-8 minute, în timp ce nu mai puţin de 90% dintre români nu ştiu să acorde primul ajutor cunoştinţele de efectuare a manevrelor de resuscitare se dovedesc o resursă crucială, dar neexploatată, pentru salvarea de vieţi omeneşti în România”, notează autorii propunerii legislative.

Citește și Românii pot pierde voucherele pentru plata facturilor. Schimbările ANRE care îţi pot scoate 1400 de lei din cont

”Prezenta propunere legislativă urmăreşte dezvoltarea unei culturi a siguranţei, creşterea gradului de conştientizare şi formare în oferirea de prim-ajutor şi acţiuni de salvare a vieţii prin finanţarea participării populaţiei la cursuri autorizate de prim-ajutor de bază, în condiţii care se vor stabili ulterior prin Hotărâre de Guvern”, concluzionează inițiatorii actului normativ.

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări). Măsura e programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, dar, ținând cont de faptul că suntem deja în decembrie, e foarte puțin probabil ca proiectul ce o conține să parcurgă toți pașii necesari aplicării, potrivit dcbusiness.ro.