Noi vouchere pentru românii care renunţă la maşinile mai vechi de 15 ani. Anunţul făcut de ministrul Mediului

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat că Guvernul ia în calcul un nou program de vouchere pentru a-i impulsiona pe români să renunţe la maşinile mai vechi de 15 ani.

14 iun. 2021, 17:13
Noi vouchere pentru românii care renunţă la maşinile mai vechi de 15 ani. Anunţul făcut de ministrul Mediului
Noi vouchere pentru românii care renunţă la maşinile mai vechi de 15 ani. Anunţul făcut de ministrul Mediului

Noi vouchere pentru românii care renunţă la maşinile mai vechi de 15 ani. După ce România şi-a asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă că va reduce numărul maşinilor vechi, Guvernul ia în calcul un nou program menit să-i determine pe români să renunţe la maşinile care poluează foarte mult.

Noi vouchere pentru românii care renunţă la maşinile vechi. Ministrul Mediului: Am putea veni cu programe care se referă la mașinile mai vechi de 15 ani

”Avem două programe Rabla – Rabla clasic și Rabla plus -, sunt programe care merg bine și au ca țintă zeci de mii de înmatriculări de mașini noi în fiecare an. Aceste programe pot fi completate, am putea veni cu programe care se referă la mașinile mai vechi de 15 ani, ținta de 15 ani ar putea fi avută în vedere pentru un program complementar sau program nou care să vină în sprijinul retragerii din circulație a acestor mașini destul de vechi și destul de poluante.”, a declarat Tanczos Barna la Europa Fm. 

Citeşte şi Programul RABLA 2021. Se majorează prima de casare şi creşte valoarea ecobonusului pentru achiziţia maşinilor hibrid

Reamintim că începând cu 26 aprilie, românii pot aplica pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Prima de casare a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei. Pentru Programul Rabla Plus 2021, bugetul este cel mai mare de până acum, 400 de milioane de lei, dublu faţă de bugetul de anul trecut.

„Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit”, declara ministrul Tánczos Barna.

O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziţionării autoturismelor cât mai puţin poluante, în funcţie de tehnologia folosită, acestea fiind, de asemenea, majorate astfel: ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC; ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC; ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO_2/km WLTP în regim de funcţionare mixt; ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care maşina nouă îndeplineşte ambele condiţii, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din preţul total al autovehiculului nou. Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autoturismului nou.

O altă modificare vizează posibilitatea ca primele de casare să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului şi de către cei care nu au o maşină veche de casat.

Citeşte şi Rabla pentru Electrocasnice 2021. Director AFM, despre voucherele vândute pe internet: „E ilegal, dar noi nu putem sancționa”