Noi zile negre pentru preşedintele Germaniei

După ce a părut că frământările sale vor lua sfârşit iar dosarul său s-ar putea închide, preşedintele Germaniei, Christian Wulff, s-a văzut din nou plasat în colimatorul presei. Iar în cel al autorităţilor a intrat, mai nou, fostul său purtător de cuvânt, Olag Glaeseker, învinuit de luare de mită.

RomaniaTV.net
20 ian. 2012, 21:11
Noi zile negre pentru preşedintele Germaniei

Joi, la casa de lângă Hanovra a lui Olaf Glaeseker, un om politic extrem de influent, considerat arhitectul carierei prezidenţiale, procuratura germană a efectuat o percheziţie. Fostul purtător de cuvânt al preşedintelui demisionase în ajun de Crăciun, în plin scandal implicându-l pe preşedintele Wulff pentru încercări de escamotare a unui credit dubios şi de intimidare a presei. Principalul său sfetnic, Glaeseker se vede, mai nou, acuzat de corupţie şi luare de mită în legătură cu organizarea aşa-numitului „Dialog Nord-Sud”, o serie de conferinţe pentru oameni de afaceri.

 

Delictele ar fi fost săvârşite pe când inculpatul era secretar de stat în guvernul Saxoniei Inferioare, condus pe atunci de actualul preşedinte al Germaniei. Glaeseker a promovat în calitatea sa, de oficial al guvernului de la Hanovra, finanţarea conferinţelor, fiind acuzat că s-ar fi lăsat răsplătit, personal, pentru serviciile sale, scrie Deutsche Welle.

 

Poliţia a percheziţionat şi locuinţa organizatorului Dioalogului Nord-Sud, managerul Manfred Schmidt, acuzat de dare de mită. Potrivit autorităţilor, Glaeseker şi-ar fi petrecut mai multe concedii, pe gratis, în vilele de vacanţă ale acestui om de afaceri, care ar fi câştigat, de pe urma conferinţelor, sute de mii de euro.

 

Printre sponsorii acelor reuniuni este şi banca BW, luată în vizor de jurnaliştii de investigaţie pentru că i-a oferit preşedintelui Germaniei un împrumut de o jumătate de milion de euro, rambursabil în condiţii excepţionale, extrem de avantajoase.

 

Autorităţile germane au refuzat să deschidă o anchetă penală împotriva Băncii pentru acordarea acestui credit, greu, dacă nu imposibil de justificat. Dar progresul anchetei procuraturii saxone ar putea duce la implicarea şi mai gravă, în posibile malversaţiuni, a fostului premier al Saxoniei Inferioare, care e, în prezent, şeful statului german.

 

Pe moment, autoritatea morală a preşedintelui Germaniei, a cărui funcţie este, în largă măsură, onorifică, s-a degradat în asemenea măsură, încât au început să se înmulţească şi luările de poziţie ale colegilor de partid ai lui Wulff, din Uniunea Creştin-Democrată, care-i recomandă demisia.

 

Nu puţini conservatori şi liberali să tem că erodarea tot mai clară a popularităţii preşedintelui, pe care-l nu-l mai susţin în prezent decât mai puţin de 50 la sută dintre germani, ar putea afecta negativ evoluţia partidelor lor.


loading...
Partenerii noștri