Noile criterii de carantinare a unei localităţi, decise de Andreea Moldovan fără acordul premierului. Cîţu ar putea cere demiterea secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu şi nici a altor decidenți politici. Acest lucru ar putea sta la baza unui conflict major în coaliţie.

14 apr. 2021, 09:00
Noile criterii de carantinare a unei localităţi, decise de Andreea Moldovan fără acordul premierului. Cîţu ar putea cere demiterea secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan. Sursa FOTO: Antena 3

În contextul acestui scandal, premierul Florin Cîțu ar putea cere demiterea secretarului de stat, susțin surse guvernamentale pentru Digi24. Pe lângă faptul că Andreea Moldovan nu l-a anunţat pe prim-ministrul Cîţu că semnează ordinul, nici nu a anunțat nimic despre acest ordin în conferinţa de presă pe care a susţinut-o marţi la Ministerul Sănătăţii.

Noile criterii de carantinare a unei localităţi, decise de Andreea Moldovan fără acordul prim-ministrului

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat, la Digi24, că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific: „Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez”, a spus Moldovan.

Sursele guvernamentale susţin, însă, că „nu a ştiut nimeni că se va publica așa ceva”. În plus, acestea menţionează faptul că Guvernul decisese deja că nu fie introduse noi criterii de carantinare.

Citeste si Anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre carantinarea Bucureştiului după noi criterii. Prefectul Capitalei nu a ştiut de ordin: „Am aflat din Monitorul Oficial”

Comitetul e un fel de grup de experți care aparține de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema că hotărârile se iau în acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia să fie o hotărâre CNSU în spatele acestui ordin. Nici în comitet nu a existat un acord”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor din CNSU.

Mai mult, nici secretarul de stat Raed Arafat nu a fost informat de această decizie.

După ce a propus Andreea Moldovan aceste măsuri, au venit alte decizii, cele care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine. Automat s-a renunțat la alte discuții. Andreea Moldovan a făcut o fixație pe chestiunea cu carantina. Măsurile care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine, am stabilit că sunt suficiente. Automat s-a renunțat la alte discuții. A mai făcut ea (n.r. Andreea Moldovan) ceva discuții pe la minister și a dat ordinul”, au mai precizat aceleași surse.

Ce prevede ordinul cu noile criterii de carantinare

Potrivit ordinului semnat de Andreea Moldovan, nivelul de testare pentru COVID devine factor principal pentru carantinarea unei localităţi, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Totodată, acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.

Astfel, unele localități ar putea intra mai ușor în carantină, care s-ar putea întinde pe o perioadă mai lungă de timp. „E total inoportun ordinul în raport cu faptul că rata de incidență scade”, mai susțin sursele citate.

Citeste si Nelu Tătaru, despre obligativitatea vaccinării copiilor: „Părinţii ar putea fi decăzuţi din drepturi”

Procedural, decizia privind intrarea unei localități în carantină este luată la propunerea comitetului local pentru situații de urgență, în funcție de rata incidenței, în baza unui ordin semnat de Raed Arafat.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, susține că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății, care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, din Monitorul Oficial. Acesta a precizat marți seara că respinge ideea ca Bucureștiul să intre în carantină.

Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial.


loading...