Noile legi ale educației: profesorii suspectați de violență vor fi suspendați imediat din funcție. Ministrul Ligia Deca: „Dacă se dovedește că acuzațiile au fost nefondate, cadrul didactic se întoarce la colectiv” | EXCLUSIV

Joi, 2 martie 2023, Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit în exclusivitate pentru România TV, despre noile legi ale educației, parte a programului „România Educată", al lui Klaus Iohannis. 

02 mart. 2023, 19:44
Noile legi ale educației: profesorii suspectați de violență vor fi suspendați imediat din funcție. Ministrul Ligia Deca: „Dacă se dovedește că acuzațiile au fost nefondate, cadrul didactic se întoarce la colectiv” | EXCLUSIV

Printre elementele-cheie abordate de Ligia Deca se numără bullyingul în școli. Dacă proiectul de la Ministerul Educației va intra în vigoare, profesorii și învățătorii suspectați de violență împotriva elevilor vor avea activitatea didactică suspendată imediat.

„Am observat o creștere a incidenței de acte violente în școli, mai ales după pandemie. Cifrele au urcat din nou. Avem o colaborare cu Ministerul Familiei și Autoritatea pentru Protecția Copilului, pentru a avea niște procedee de intervenție integrate. Instituțiile statului, școala, DGASPC, Poliția Școlaară trebuie să lucreze împreună. Am mărit și numărul de consilieri școlari (…)

Apropo de protecția victimelor, în lege am introdus un articol care mi se pare foarte important. Dacă sunt acuzații vizavi de violența dinspre cadrul didactic înspre elev, până la finalizarea cercetării disciplinare care se declanșează în școală, cadrul didactic va primi alte atribuții și nu va mai lua contact cu acel colectiv școlar. Este foarte important să protejăm copiii, mai ales dacă sunt informații că ar fi fost violențe din partea cadrului didactic spre elev. Sigur, la finalizarea cercetării disciplinare, dacă se dovedește că acuzațiile au fost nefondate, cadrul didactic se întoarce la colectiv sau se pot lua măsuri disciplinare până la desfacerea contractului de muncă. 

(…) Avem 1.200 de noi consilieri în toată țara. Elevii i se pot adresa, acești oameni au pregătirea necesară să poată consilia și să se adreseze celor care pot să ia măsuri”, a declarat Ligia Deca, la România TV.

  • În cazul cadrelor didactice care sunt agresate, ministrul Educației a lăsat de înțeles că această problemă va fi rezolvată prin intervenția consilierilor școlari. Numărul de consilieri școlari a fost suplimentat cu 1.200 de posturi, a precizat oficialul Guvernului.
  • Proiectul se află în dezbatere publică din vara lui 2022. Legile Educației vor fi dezbătute în Parlament, în cursul acestui an.